Jurnalul National: Pavajul bate spatiul verde

Desfiintarea spatiilor verzi din Sibiu a devenit un sport pe placul autoritatilor, in ciuda protestelor firave venite din partea localnicilor.

Dupa ce au fost rasi castanii de pe cea mai importanta alee pietonala din municipul capitala culturala europeana, Calea Dumbravii, de luni de zile se lucreaza la pavarea unui parc pentru a fi transformat in parcare auto. Ca un facut, planurile urbanistrice si proiectele de amenajare urbanistica sunt realizate la Sibiu in familie. Aceleasi nume de arhitecti si proiectanti apar pe documente. Putin mai abil, arhitectul-sef al Sibiului, Szabolcs Guttmann, a facut un pas inapoi lasand in fata apropiati. Astfel, arh. Vladimir Grigorov alaturi de arh. Victor Moraru au ajuns sa fie agreati pe linie in afacerile pe bani publici. Motivatia oficiala este una simpla: au cel mai bun pret la proiectare! Nu mai conteaza ca imobilele proprietate ale functionarilor publici sunt reamenajate prin societatile de proiectare ale celor doi arhitecti.

MINCIUNI FRUMOASE. Fara a respecta normele legale in vigoare, Primaria Sibiu a trecut la ras spatiile verzi fara a realiza consultari publice. Mai mult, ignorand interesul general, Consiliul Local Sibiu a adoptat o hotarare, nr. 230 din 27.07.2006, prin care au fost incepute lucrarile de amanajare a parcarilor pe Bulevardul Corneliu Coposu, inainte de a avea toate avizele legale.

Proiectul distruge zona verde, vegetatia si valoarea de patrimoniu a zonei, inclusa in zona de protectie istorica. In mod evident, pentru o astfel de lucrare trebuia intocmit un studiu de impact, un studiu de circulatie si un PUZ, dar… la Sibiu totul este posibil. Pentru a motiva si justifica distrugerea spatiului verde, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, afirma la inceputul lucrarilor ca "in Sibiu va fi implementat in premeiera nationala sistemul de „parcare verde”". Si astfel, nevoia de parcari din zona centrala a Sibiului este rezolvata pe orizontala, cu beton, piatra si ciment.

OFICIAL, E VERDE! "In aceasta zona se va implementa conceptul de „parcare verde”, spatiile fiind amenajate in asa fel incat iarba sa poata sa creasca printre pavelele de piatra", informeaza Biroul de Presa al Primariei Sibiu. Numai ca minciuna primarului nu tine cata vreme pietrele sunt cimentate intre ele pentru a rezista traficului. Mai mult, printre cele 53 de locuri de parcare si trafic auto, pietonii vor fi obligati sa ajunga pe aleiile pietonale de sub Zidul Cetatii. Totul pentru 2,5 milioane de lei. Am cautat sa aflam de la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Sibiu daca lucrarile pe spatiile verzi apartinand domeniului public sibian se fac cu respectarea normelor in vigoare. Ca un facut, la trei din cele patru intrebari adresate APM Sibiu am primit directia Primaria Sibiu. Elegant si cu trimiteri la articole de lege. APM Sibiu nu stie, nu vede si mai ales "APM Sibiu, conform atributiilor din sfera sa de competenta, respecta obligatiile care ii revin".

FÅRÅ SCRUPULE! Avand in proximitate padurea Dumbrava si versantii Muntilor Cibin, municipiul Sibiu inregistreaza o curiozitate uluitoare. Ca sa dea bine pe hartie, Primaria Sibiu include padurile dintre Sibiu si statiunea Paltinis.

Autoritatile locale declara ca suprafata verde este de 9,64 mp/locuitor. Insa in aceasta cifra este inclusa si o suprafata de peste 30 de km de padure aflata in afara municipiului. Si din nou APM Sibiu se spala pe mani: "Pentru a cunoaste suprafata de spatiu verde fara Padurea Dumbrava si statiunea Paltinis, va rugam sa va adresati Serviciului amintit…", adica la Primaria Sibiu, care face jocurile.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri