Jurnalul National: Panourile solare de bagat in priza

Lansat in luna noiembrie si gata de implementare de la 1 ianuarie 2009, programul prin care Guvernul ii subventioneaza pe romani cand achizitioneaza panouri solare, centrale eoliene si echipamente pentru energie ­geotermala prezinta probleme. In primul rand, o parte din echipamentele subventionate nu pot produce singure energie, fiind nevoie de alte aparate complementare, care insa nu sunt subventionate.

In al doilea rand, firmele interesate sa intre in programul "Casa Verde" au avut doar 25 de zile la dispozitie pentru a-si intocmi documentatia, astfel ca in acest moment nu exista nici o declaratie oficiala privind numarul de firme care s-au inscris in program. Apoi, suma maxima de finantare alocata (25.000 lei pentru un sistem) exclude din start ­instalarea acestora la blocuri, echipamentele fiind mult mai scumpe. Ceea ce nu se spune nicaieri si ceea ce majoritatea oamenilor nu stiu este faptul ca acestea pot sa functioneze cu eficienta ridicata numai in regim hibrid cu alte sisteme ­termice conventionale sau neconventionale si in nici un caz nu inlocuiesc sistemele clasice. Birocratia este un alt dusman al programului.

90 la suta cu atat se angajeaza Guvernul sa ii subventioneze pe romanii care doresc sa monteze panouri solare, sisteme de energie geotermala, turbine eoliene.

Lansat de Ministerul Mediului, Programul de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana sau alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, numit simbolic “Casa verde”, prezinta deja stangacii.

Rapid promovat in campanie electorala, programul a debutat cu incertitudini si probleme. Declaratiile de presa au ascuns birocratia excesiva din spatele “Casei verzi”, dar specifica celor de la Administratia Fondului de Mediu. Prima surpriza: doar anumite firme pot deveni instalatori validati, pe baza unor dosare stufoase si intr-un timp record de 25 de zile. Nu comentam daca acest lucru influenteaza sau nu piata libera, dar nu putem sa igno-ram faptul ca in ceea ce priveste unele acte solicitate la dosar firmele nici nu stiau de unde pot sa le obtina si cum, iar pentru obtinerea altora era nevoie de cel putin doua saptamani. Nu exista nici o declaratie oficiala privind numarul de firme care s-au inscris in program, desi in cateva zile trebuie prezentata lista celor validati de AFM. Si abia dupa validarea instalatorilor vor incepe adevaratele incertitudini.

Asa cum este structurat, programul se adreseaza in special persoanelor fizice, sumele disponibile putand contribui la instalarea a circa 16.000 de sisteme de incalzire care utilizeaza energii regenerabile. Cele 90 de procente cu care se subventioneaza prin program instalarea este mai mult decat stimulativ, deja multi posibili beneficiari solicitand astfel de sisteme firmelor din domeniu si cerandu-le informatii despre program. Suma maxima de finantare alocata (25.000 lei) exclude insa aproape din start instalarea sistemelor la blocuri, desi asociatiile de proprietari sunt eligibile, conform ghidului.

Asa ca va fi foarte greu pentru instalatorii validati sa explice clientilor acest lucru. Cu atat mai mult cu cat, din momentul validarii, instalatorul devine singurul responsabil. El raspunde in fata clientului daca cererea sa nu este acceptata.

Si nu exista nimic clar despre criteriile sau modul de acceptare a solicitarilor. Nici macar nu este dat un termen pentru obtinerea acordului. Pentru ca birocratia dosarelor a facut ca numai o parte din firmele cu potential sa se inscrie, iar din acestea nu se stie cate chiar au reusit sa aiba dosarele complete, pot aparea probleme in cazul in care numarul firmelor validate va fi prea mic, pentru ca programul implica nu doar achizitionarea echipamentelor, ci si proiectarea si instalarea sistemului.

Din declaratiile unor reprezentanti ai unor firme din domeniu, una dintre principalele probleme cu care deja se confrunta este perceptia oamenilor privind aceste sisteme. Ceea ce nu se spune nicaieri si ceea ce majoritatea oamenilor nu stie este faptul ca acestea pot sa functioneze cu eficienta ridicata numai in regim hibrid cu alte sisteme termice conventionale sau neconventionale, si in nici un caz nu inlocuiesc sistemele clasice. Dar, pentru ca lacunele din program vor fi justificate de conducerea AFM ca inerente oricarui inceput, incheiem si noi cu prevederile indelung gandite ale art. 26 alin. (2) din Ghidul de finantare al Programului: “Singurele informatii si instructiuni valabile, prezentate in mass-media, referitoare la Program, sunt cele transmise sub forma de comunicate de presa din partea Ministe-rului Mediului si Dezvoltarii Durabile si a Administratiei Fondului pentru Mediu”.
 

spot_img

Ultimele știri