Jurnalul National: Padurea Baneasa, taiata noaptea pe furis

Copacii din Padurea Baneasa sunt taiati noaptea pe sest de diferiti indivizi care au interese intr-una din cele mai bine cotate zone ale Capitalei. "Baietii destepti", proprietari de padure, primesc si o mana de ajutor din partea Senatului, care nu intamplator a modificat zilele acestea Legea mediului, permitand constructiile pe terenurile proprietate privata.

Padurea Baneasa, una dintre cele mai vanate zone ale Bucurestiului, este deja impartita pe grupuri de interese. Sunt cel putin trei proiecte imobiliare care abia asteapta sa fie demarate cu ajutorul autoritatilor. Pana la obtinerea autorizatiilor, proprietarii spatiului verde au trecut deja la taierea copacilor. Nu este un caz nemaiintalnit, si in Parcul Bordei s-a intamplat la fel.

Primii care au inceput defrisarile ilegale sunt cei care au in proprietate 20 de hectare din Padurea Baneasa, teren care initial ar fi apartinut familiei Cuturela, in zona urmand a rasari un cartier rezidential, denumit la misto "zona verde". Jurnalul National a relatat recent acest caz, aratand ca firma care a intocmit studiul de impact este KVB Economic SRL, care are drept actionari majoritari pe Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, Silvian Ionescu, fost comisar general al Garzii de Mediu, si Ioan Gherhes, fost director general al Agentiei Nationale de Protectie a Mediului.

Ei au analizat Padurea Baneasa si au ajuns la concluzia ca orice constructie pe zona verde este bine venita. Mai mult, este benefica pentru mediul inconjurator. Pana la obtinerea actelor necesare, zona verde este defrisata incet, dar sigur pe timp de noapte, pentru a nu atrage atentia. La fata locului se poate vedea clar ca arborii sunt din ce in ce mai rari si ca pe timp de noapte se munceste, nu gluma.

Viitorii locatari se pot baza momentan doar pe acel studiu de impact, facut de oameni specializati pe mediu care, in ciuda pregatirii, dau verdicte socante. Astfel, este scris negru pe alb ca pisicile, cainii, soarecii si sobolanii sunt animale fara stapan si dauneaza zonei verzi, iar construirea unor vile de lux ar fi bine venita, "amplasarea locuintelor va avea in vedere atenuarea zgomotelor".

CARTIER DE VILE LANGA ZOO

Un alt proiect imobiliar este cel pe care se intindea Restaurantul Privighetorilor, lipit de Gradina Zoologica. Tot Jurnalul National a aratat cum conducerea Parcului Zoo a fost sunata de investitori si intrebata cand vor fi mutate animalele, viitorii posesori de vile fiind interesati direct de acest lucru. Terenul cu pricina a fost revendicat si castigat in instanta, iar imediat proprietarii au vandut restaurantul si parculetul din zona unor afaceristi din domeniul imobiliar. Multi vor ca Parcul Zoo sa fie definitiv inchis si in scurt timp mutat, pentru ca terenul pe care se afla sa fie repede curatat si transformat, evident, in cartier rezidential. O alta problema ar fi mirosurile si zgomotele provenite de la animalele din Gradina Zoologica care i-ar deranja pe cei care vor sa locuiasca in padure.

Pe de alta parte, este cunoscut faptul ca 20.000 de metri patrati din Gradina au fost revendicati de familiile Gressian si Filipoiu din totalul de 60.000. Comisia din cadrul Primariei Capitalei care aplica Legea 10 a dat masuri reparatorii proprietarilor, insa acestea au fost atacate in instanta, acum existand un proces pe rol.

LEGI MODIFICATE, INTERESE MARI

De semnalat este faptul ca din 80.000 de hectare din Padurea Baneasa, 10.000 au fost deja retrocedate.

"Este inadmisibil ce se intampla in padure. Se doreste un cadru legislativ care sa ajute practic la scoaterea din circuitul forestier a terenurilor. Noul Cod Silvic care a trecut de Senat, si asta ne ingrijoreaza foarte tare, prevede clar ca terenurile pana intr-un hectar pot fi scoase din circuitul forestier si transformate in zone construibile doar cu acordul Inspectoratului Silvic Teritorial. Terenurile intre 1 si 10 hectare au nevoie de aprobarea ministerului de resort, peste 10 hectare – de aprobarea Guvernului", ne-a declarat Mihai Stoicescu, presedintele Federatiei pentru apararea padurilor. El a mai semnalat faptul ca acest nou Cod Silvic practic faciliteaza defrisarile masive din paduri, avand in vedere ca decizia se afla in mainile celor care coordoneaza inspectoratele silvice si nu exista un cadru legislativ care sa impiedice acest lucru.

"Va dati seama cum se va parcela fiecare padure in parte daca totul este lasat la mana inspectoratelor. Sper sa nu treaca de Camera Deputatilor", a adaugat Stoicescu.

La Senat a fost modificata recent si Ordonanta de Urgenta 114/2007 privind modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 195/2005 privind protectia mediului. Mai exact, articolul 71 care interzicea constructiile pe spatiile verzi. In noua formula sunt exceptate terenurile proprietate privata, prevazute in planurile urbanistice ca spatii verzi sau spatii plantate. Motivatia a fost una pompoasa ce practic ascunde interesele celor care joaca pe piata imobiliara. "Modificarile s-au impus pentru a se respecta dreptul la proprietate."

Cei care au fost initiatorii acestei schimbari sunt Dan Carlan, membru PD, apropiat presedintelui, care de altfel este si seful Comisiei pentru administratie publica din Senat, si Aurel Simionescu, membru PSD. Dovada ca atunci cand interesele primeaza, afinitatile politice nu mai conteaza.

Acum, ordonanta modificata a ajuns la Camera Deputatilor.Am vorbit si cu Bogdan Olteanu (n.r. – presedintele Camerei Deputatilor), sper sa nu treaca in formula asta, pentru ca spatiile verzi, cate au mai ramas, vor disparea. Sunt foarte suparata pentru ce s-a intamplat la Senat", ne-a declarat Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului.

Cum se fura din padurile de pe Valea Slanicului

O retea bine inchegata de afaceristi care se ocupa de exploatarea lemnului a reusit de la inceputul acestui an sa cioparteasca padurile de pe Valea Slanicului, mai precis in comunele buzoiene Manzalesti si Lopatari. Proprietarii de gatere au defrisat ilegal, cu ajutorul mai multor sateni, suprafete intregi din padurile proprietate privata. Sute de metri cubi de lemn au disparut peste noapte si au ajuns pe mana societatilor care exploateaza material lemnos.

DOSARE PENALE

Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei buzoiene a descoperit doar o parte din ilegalitatile produse in majoritate in padurile de pe Valea Buzaului. De la inceputul anului au fost deschise peste 110 dosare penale pentru taieri ilegale de arbori, iar protagonistii cauzelor sunt atat administratorii gaterelor care au beneficiat de arborii defrisati pe sest, cat si cetatenii pacaliti cu cateva sute de mii de lei pentru a fi de acord cu taierea copacilor din propriile paduri. Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, satenii au fost convinsi de proprietarii gaterelor, in schimbul unor sume de bani sau a altor bunuri materiale, sa ii "usureze" de zeci de copaci nemarcati. Peste 400 de metri cubi, aproape 450 de amenzi si pagube ce depasesc 350 de milioane de lei vechi reprezinta bilantul pentru o parte infima a defrisarilor ilegale de pe Valea Slanicului din judetul Buzau, dovedite de Politie, in ultimele luni.


Sesizari

Daca aflati despre abuzile care se fac pe spatiile verzi ce apartin domeniului public al statului si despre taierea copacilor din zona in care locuiti, atat din Bucuresti, cat si din tara, puteti scrie pe adresa de mail: numaitaiaticopacii@jurnalul.ro sau puteti suna la 318.20.37; 318.20.43 sau 318.20.26.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri