Jurnalul National: Meteo – Adio, ne cam pica frunzele!

Luna lui Brumar este una de toamna frumoasa, dar si una cu posibili fulgi de nea. In perioada Sarbatorilor de iarna vom avea zapada din belsug spre bucuria celor mici si spre disperarea soferilor. Anul 2008 incepe cu temperaturi maxime peste media normala.

Conform prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie in intervalul noiembrie 2007-ianuarie 2008 regimul termic va fi apropiat de cel normal.

NOIEMBRIE. Temperaturile medii se vor situa in limite obisnuite. In zilele frumoase, temperaturile maxime pot atinge 20°C in sudul tarii. In noptile cele mai reci temperaturile minime pot cobori sub –10°C in depresiunile din nordul si centrul tarii, favorizand inghetul la sol. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre 4°C si 14°C, iar ale celor minime intre –5°C si 5°C. Cantitatile de precipitatii vor avea tendinta de excedent in majoritatea regiunilor, exceptand regiunile din sudul tarii, unde vor fi apropiate de valorile normale. Temporar, precipitatiile pot fi si sub forma de lapovita si ninsoare. In zonele joase se va semnala frecvent ceata.

DECEMBRIE. Regimul termic mediu va fi apropiat de limitele normale, exceptand estul tarii, unde va depasi valorile obisnuite. In intervalele calde din cursul lunii, temperaturile maxime pot depasi 10°C in sudul tarii. In noptile cele mai reci, temperaturile minime pot cobori sub valoarea de –15°C in depresiunile din nordul si centrul tarii. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre –1°C si 9°C iar ale celor minime intre –9°C si 2°C. Cantitatile de precipitatii vor depasi valorile obisnuite in jumatatea nordica a tarii si vor fi in general normale in restul teritoriului. Temporar vor fi ninsori asociate cu intensificari de vant. Se va produce polei, iar in noptile reci va fi ceata cu depunere de chiciura.

IANUARIE. Temperaturile medii lunare vor fi mai mari decat mediile climatologice in cea mai mare parte a tarii. In zilele cele mai calde, temperaturile maxime vor putea depasi 10°C in sudul si estul teritoriului. In centrul si nordul tarii, temperaturile minime pot cobori sub valoarea de –20°C. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre –4°C si 6°C, iar ale celor minime intre –14°C si –4°C. Cantitatile de precipitatii vor avea tendinta spre excedent in vestul, centrul si nordul tarii si in rest vor fi normale. In partea a doua a lunii pot fi ninsori si intensificari de vant, mai ales in regiunile sudice si estice. Vor fi conditii de ceata cu depunere de chiciura, iar in intervalele mai calde se va produce polei.

Starea vremii – 1 noiembrie 2007

Maximul de presiune din vestul Europei s-a unit cu cel din est, dar sistemele noroase aferente depresiunilor din nord si din bazinul central al Marii Mediterane inca pastreaza legatura prin tarile central-estice si de sud-est. Tot ansamblul noros va fi in deplasare lenta catre estul continentului, iar zonele in care va predomina o vreme inchisa, cu ploi, raman cele de nord, de est si de sud. Regimul termic in aceste regiuni nu se va modifica semnificativ, in timp ce in tarile vestice si centrale, ca urmare a insolatiei, temperatura aerului va fi in crestere. (meteorolog Romica Jurca)

BUCURESTI – max.15°C – min. 4°C

Azi (miercuri):

Cerul va fi mai mult noros si vor fi conditii de ploaie slaba dimineata. Spre sfarsitul intervalului va fi ceata.

Maine (joi):

Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla slab pana la moderat. Maxima: 17°C, iar minima: 6°C.

Poimaine (vineri):

Cerul va fi variabil, iar dimineata si noaptea vor fi conditii de ceata. Vantul va sufla slab.

Maxima: 15°C, iar minima: 5°C.

La munte

Azi (miercuri):

Cerul va fi variabil, cu innorari in Carpatii Meridionali si Orientali, unde va ploua slab. Pe vai si in depresiuni va fi ceata.

Maine (joi):

Cerul va fi variabil, cu unele innorari ziua in Muntii Banatului si in nordul Orientalilor, unde izolat va ploua slab. Pe vai si in depresiuni, dimineata si noaptea, va fi ceata.

Poimaine (vineri):

Cerul va fi variabil, cu innorari spre sfarsitul intervalului in nordul Carpatilor Orientali si in Muntii Apuseni.

Drumetii

Predeal – Cabana Diham – Malaesti – Vf. Omu

Indicatii: Drumul incepe din Predeal, pe soseaua asfaltata, de-a lungul Prahovei, apoi la dreapta, pe soseaua de pe Valea Rasnoavei. De aici se poate ajunge la cabana fie prin Valea Iadului, pe marcaj de triunghi rosu, fie continuand drumul pe soseaua Predeal – Rasnov si, pe la Sipote, pe o poteca marcata cu un punct rosu. De la Cabana Diham, pe drumul spre Malaesti sau pe Valea Cerbului, se poate ajunge la Vf. Omu.

Trusa medicala

O mica trusa de medicamente pentru drumetii montane nu trebuie sa lipseasca nici unui turist. Aceasta trebuie sa contina: Aspirina, Vitamina C, Midocalm, Algocalmin, Saprosan, Biseptol, comprese sterile, fasa elastica

Azi in tara

Bacau 10°C Baia Mare 13°C Brasov 12°C Buzau 14°C Cluj-Napoca 14°C Constanta 14°C Craiova 13°C Deva 16°C Galati 12°C Iasi 10°C Miercurea-Ciuc 8°C Oradea 14°C Pitesti 14°C Sibiu 14°C Suceava 9°C Targu-Mures 15°C Timisoara 15°C

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri