Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Jurnalul National: Delta Dunarii – Bistroe nu e pe teritoriul Ucrainei!

Chestiunea Canalului Bistroe nu poate fi considerata drept o problema a unui stat suveran atat timp cat poate produce impact de mediu in plan transfrontalier.

Noul tratat constitutional european, semnat de presedintele Traian Basescu in luna octombrie la Lisabona, stipuleaza ca in problemele de mediu nu exista frontiere. Cu alte cuvinte, afirmatia de marti a presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, intarita ulterior si de Basescu – aceea ca Ucraina este un stat suveran, care poate desfasura pe teritoriul sau orice fel de lucrari – nu sta in picioare. Problemele mediului inconjurator, mai ales cand este vorba despre o Rezervatie a Biosferei, parte a programului UNESCO Man and the Biosphere, sit recunoscut de conventiile Ramsar, Berna si Paris, nu pot fi rezolvate doar pana la granita. In plus, Canalul Bistroe se afla in partea ucraineana a Rezervatiei, iar pana la inceperea lucrarilor era situat intr-o zona strict protejata a acestei Rezervatii. Este una dintre chestiunile care ii sunt imputate lui Traian Basescu in urma vizitei la Bucuresti a sefului statului ucrainean.

PROBLEMA INTERNATIONALA. Marti seara, ulterior conferintei de presa sustinuta alaturi de Iuscenko, Basescu a facut o noua declaratie, de data aceasta pe tema sedintei CSAT. Basescu a intarit afirmatia ca Bistroe se afla pe teritoriul ucrainean. Si asta desi proiectul ucrainean, a carui denumire oficiala este „Canalul navigabil de mare adancime Dunare-Marea Neagra”, este construit in marea sa parte pe granita romano-ucraineana, iar tara vecina a incalcat in dese randuri, in timpul lucrarilor, frontiera cu Romania. Ucraina ne-a sfidat in repetate randuri. Mai mult decat atat, prin declaratia de marti seara Basescu a risipit tot ce obtinuse Romania in ultimii trei ani si jumatate de la conventiile, organismele si ONG-urile internationale care sustineau ca Ucraina trebuie sa opreasca imediat lucrarile si sa informeze partea romana despre ce fel de lucrari este vorba si, mai ales, care este impactul lor in plan transfrontalier. Partea romana reusise sa demonstreze faptul ca nu este vorba despre un conflict intre vecini, ci unul intre Kiev si conventiile internationale pe care Ucraina le-a semnat si pe care le-a calcat in picioare de la inceperea lucrarilor la Bistroe.

Efecte

Desi Ucraina nu a informat pana acum partea romana cu privire la posibilul impact transfrontalier al lui Bistroe, la presiunea comunitatii internationale si mai ales a Conventiei Espoo, Kievul a prezentat date tehnice despre realizarea lui Bistroe. Se prevede largirea si adancirea Bratului Bistroe, situat in Delta secundara a Bratului Chilia, dar si dragarea a nu mai putin de unsprezece praguri pe Bratul Chilia, care va fi la randul sau adancit. Cu alte cuvinte, Chilia, care acum preia 60% din apele Dunarii, va prelua un debit si mai mare. Consecintele se vor vedea pe termen lung si mai ales in anii secetosi, cum a fost si 2007. In vara acestui an, multe dintre canalele si garlele din Delta au secat, lipsa apei afectand si zone valoroase, precum Rezervatia de pelicani Rosca-Buhaiova.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

spot_img

Ultimele știri