Ordonanta 114/2007 privind protectia mediului a fost trecuta din nou la capitolul "cu alta ocazie". In cursul zilei de marti, ordonanta ar fi trebuit sa se gaseasca pe ordinea de zi in Comisia Administrativa din Camera Deputatilor. Din pacate, amendamentele propuse de Ministerul Mediului si de alte 35 de ONG-uri din Romania vor astepta ca vacanta parlamentara sa se incheie.
Aminarea acesteia nu mai este o surpriza. Tergiversarea acesteia este deja de notorietate. Prima data ordonanta s-a impotmolit la Senat. Dupa alte citeva luni de negocieri si analize profunde, s-a blocat in Camera Deputatilor. Si la usa Camerei va sta pina ce vacanta parlamentara se va incheia.
Cu ce ar deranja atit de tare aceasta ordonanta de care alesii nostri fug ca dracu’ de tamiie? Ei bine, completarie aduse ar trebui sa puna la adapost spatiile verzi, gradinile zoologice sau parcurile de interesele imobiliare. Reducerea suprafetelor acestora sau stramutarea lor fiind interzisa, indiferent de regimul juridic al terenurilor. Fie retrocedat sau nu, domeniu public sau privat terenul isi pastreaza statutul. Constructiile pe aceste terenuri sau modificarile de suprafata ar trebui sa devina istorie. Mai mult, schimbarea destinatiei terenurilor se transforma automat in infractiune, iar obligatia de a nu modifica regimul terenurilor revine atit persoanelor fizice si juridice, cit si autoritatilor publice locale.
PERICOL. In cele doua luni de vacanta parlamentara, zeci de parcuri si spatii verzi vor mai fi inca sacrificate pe altarul constructiilor de tot soiul. Asta pentru ca baietii destepti din imobiliare vor sti cum sa profite de ragazul oferit cu indulgenta de autoritati. Planuri Urbanistice Zonale vor aparea peste terenuri ce ar trebui sa fie protejate de lege, retrocedarile vor mai fura suprafete generoase de spatiu verde si sute de avize de constructie vor "taia" copaci si vor aviza constructii grandioase. Pina in momentul in care legea spatiilor verzi va avea o forma europeana, jaful verde va continua.
BAZA SPARTAC. Jurnalul National a relatat modul in care pe baza sportiva Spartac, aflata in apropierea Parcului IOR, se va dezvolta un proiect imobiliar de anvergura. Sapte ONG-ui, printre care Asociatia EcoAssist si ECO CIVICA au cerut sistarea acestei investitii, precum si deschiderea unui proces penal institutiilor, care au incalcat legile in cazul Spartac. Scrisoarea deschisa a fost trimisa atit DNA-ului, cit si Primariei Generale si ministrului Mediului. Trei legi au fost ignorate pentru visul imobiliar din apropierea Parcului IOR. Astfel, printre nereguli se numara si existenta unui aviz de constructie pentru proiectul de pe baza sportiva Spartac, aviz care este incomplet. Acesta ar fi trebuit aprobat de catre Directia Sportiva a Municipiului Bucuresti, subordonata Agentiei Nationale pentru Sport, fapt reglementat de Legea sportului 69/2000. Mai mult, se pare ca in documentatia investitorului nu au existat planuri directoare, care sint necesare pentru suprafetele mai mari de 3.000 de metri patrati. O alta neregula evidentiata de semnatarii scrisorii este lipsa unui studiu de impact, pe care ar fi trebuit sa il ceara Agentia de Mediu.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National