Mult-hulitul plastic, unul din cele mai poluante materiale existente in acest moment, “vinovat” de situatia grava in care se afla mii de specii de animale si plante, s-ar putea schimba radical in anii urmatori.
Potrivit unor realizari de laborator, din plastic s-ar putea obtine pe viitor biocombustibili, sursa alternativa de carburant mult mai putin poluant. Ideea le-a venit cercetatorilor de la catedra politehnica a Universitatii din New York. Dupa mai multi ani de cercetari asidue, savantii au anuntat ca au reusit ceea ce la un moment dat parea imposibil: transformarea plasticului in biocombustibil. Experimentele realizate in laboratorul american au dus la transformarea uleiului ars, provenit de la transporturi si industrie, in plastic si apoi tratarea acestui material in biocombustibil.
IDEE REVOLUTIONARA
“Nu am avut de la inceput aceasta intentie. Initial, grupul nostru de cercetare a incercat sa rezolve problema uleiurilor arse, folosite mai ales in industrie si de automobile.
Milioane de tone sunt irosite anual si deversate in mari si oceane, provocand pagube ecologice foarte mari. Pornind de la aceasta idee, am reusit sa obtinem din uleiul ars plastic. Adica, din lac in put. Am fi inlocuit o substanta poluanta cu alta, la fel de nociva pentru mediu.
Totusi, am continuat cercetarile si o idee stralucita ne-a facut sa descoperim o metoda prin care plasticul a devenit combustibil bio. Consideram ideea revolutionara, de aceea am si anuntat-o, dar in acest moment testele continua in laborator pentru perfectionarea ei”, a declarat seful echipei de cercetatori de la Universitatea din New York, Kevin Richardson.
In momentul de fata, plasticul este considerat ca unul din principalii inamici ai biodiversitatii. Practic, pungile din acest material sunt folosite doar 20 de minute, ulterior ajungand in natura, unde sunt inghitite de animale, pesti, insecte sau sufoca plantele si solul. Incepand din 2009, pungile de plastic sunt taxate si in Romania, asemenea multor state din vestul Europei, America si Asia.