Jurnalul National: Exclusiv – Criza mondiala si vanatoarea de mistreti

In plina criza economica mondiala, milionari de diverse nationalitati ai Europei au revenit la Balc, la vanatoarea anuala de mistreti transformata de Ion Tiriac in traditie. Influentul om de afaceri, atacat pana la imunizare in media, considera ca vanatoarea face parte din istoria poporului nostru si spune ca incearca sa faca lobby in mijlocul naturii, printre prietenii sai, pentru Romania. O tara care incepe sa se confrunte din ce in ce mai acut cu efectele turbulentelor financiare.

Vanatoarea de mistreti de la Balc starneste anual controverse, dar continua neabatuta. Incapatanat si autoimunizat, Ion Tiriac isi invita prietenii si partenerii de afaceri la un lobby in natura periodic.

Milionarii Europei, romani si straini, s-au adunat sambata si duminica pe domeniul de vanatoare de la Balc, judetul Bihor, pentru a participa la partida de vanatoare oferita de fostul tenismen Ion Tiriac, unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Romania. Tiriac a transformat vanatoarea de ianuarie intr-o traditie, aceasta fiind cea de-a cincea editie, din 2005, cand omul de afaceri a organizat aici prima vanatoare pentru prietenii sai, oameni de afaceri si oameni politici.

Ion Tiriac considera ca publicul trebuie sa inteleaga adevaratul sens al acestor partide de vanatoare, transformate in circ mediatic despre macelarirea a sute de mistreti si alte legende si povesti, nu vanatoresti, ci jurnalistice. Pentru el, vanatoarea este o parte din istoria romanilor. Jurnalul National, singurul ziar ce a patruns dincolo de portile bine pazite ale domeniului de la Balc, va prezinta, in exclusivitate, detalii si fotografii inedite ale acestei vanatori.

La editia din acest an au participat in jur de 30 de oameni de afaceri de talie mondiala. Oameni de afaceri, printre care proprietarul concernului Porsche, politicieni si sportivi din toata Europa au venit la vanatoare pe domeniul din Bihor. Prima zi a inceput in jurul orei 8:00.

Prima partida s-a incheiat la orele amiezii, cand milionarii s-au bucurat de un pranz traditional romanesc, servit afara, intr-un foisor din lemn. Milionarii iubesc mancarea traditionala pregatita la conacul de la Balc. La aceeasi masa, la pranz, stau unii langa ceilalti mari magnati, unii dintre ei chiar concurenti in afa­ceri, insa toti prieteni ai lui Ion Tiriac. Ei s-au incalzit cu tuica fiarta si vin rosu fiert, cu scortisoara si au mancat ciorba de fasole cu afumatura si mamaliga cu branza si carne fripta pe gratar. Astfel de momente sunt de buna dispozitie si relaxare pentru acesti oameni foarte bogati, dar si preocupati de soarta unor companii multinationale sau a unor guverne. La masa s-a discutat si despre vanatoare, dar si despre problemele cu care se confrunta economia lumii in acest moment.

"Ion Tiriac ne-a obisnuit sa ne rasfete cu astfel de festinuri romanesti. Imi place foarte mult si de aceea vin la fiecare partida. Imi plac un paharel de tuica fiarta si mancarea. In plus, vanatoarea de aici este extraordinara, nu se compara cu cele organizate in alte tari. Ma bucur ca e soare si e vreme buna", ne-a declarat Wolfgang Porsche, cel care tine fraiele celui mai mare producator european de automobile.

INVESTITIE PENTRU NATURA SI PENTRU IMAGINEA ROMANIEI
Domeniul de la Balc se afla in administrarea Direc­tiei Silvice Oradea. Domeniul de la Balc are peste 11.000 de hectare, iar tarcul unde are loc vanatoarea se intinde pe 1.500 de hectare. Ion Tiriac are din 2005 in concesiune acest domeniu de vanatoare, pana in anul 2015, si plateste statului roman o taxa de aproximativ 100.000 RON, adica un miliard de lei vechi. De asemenea, omul de afaceri a investit in acest domeniu de vanatoare peste un mi­lion de euro.

La toate partidele de vanatoare organizate din 2005 si pana acum de Ion Tiriac au participat oameni de afaceri si unii dintre ei au investit in Romania. Astfel, Tiriac a reusit sa resusciteze un domeniu de vanatoare cu potential si face un serviciu de imagine, dar si de atragere de investitori prin prietenia sa cu invitatii sai. Tiriac investeste foarte mult in acest fond de va­na­toare si crede ca e pacat ca media inventeaza sau exagereaza in relatarile despre vanatoarea sa anuala, de la Balc.

Printre invitatii din acest an s-au numarat Klaus Mangold, fostul prese­dinte al Daimler Chrysler, Wolfgang Porsche, moste­nitorul companiei auto cu acelasi nume, Siegfried Wolf, presedintele companiei de componente auto Magna Europa, dar si importanti oameni de afaceri straini si romani. Spre deosebire de alti ani, politicienii romani fie nu au venit, fie nu au fost invitati, fiind o vanatoare pentru prieteni. "Presa a facut tot felul de speculatii. E adevarat ca e o absurditate, banii care intra aici, pentru ca aici te costa de doua-trei ori mai mult decat in Germania sau in Ungaria. Dar asta este. Acesti oa­meni ma invita in fiecare an la ei acasa, la vanatori, la diverse alte activitati si atunci imi vine si mie randul, o data pe an, sa ii invit la mine. I-am invitat aici si nu in Delta sau in Retezat. Sa speculeze fiecare ce vrea, caci eu unul m-am saturat. Sunt deja imun", a declarat omul de afaceri Ion Tiriac, referindu-se la informatiile eronate despre macelarirea a sute de mistreti si despre alte exagerari ce apar, in fiecare an, in presa despre vanatoarea de la Balc.

DISCRETIE
Ion Tiriac si-a organizat vanatoarea cu mare discretie in acest an. De organizarea impecabila a evenimentului s-a ocupat firma lui Tiriac din Bucuresti. Domeniul de la Balc se afla in administrarea Directiei Silvice Oradea. De cand au inceput aceste vanatori, atat presa, cat si diverse organizatii pentru protectia naturii au prezentat vanatorile drept maceluri. Realitatea contrazice insa aceste afirmatii. Proprietatea este despartita cu gard electric de restul padurii de la Balc, astfel incat numarul mistretilor de aici nu are legatura cu cei din restul codrului. Padurea de 1.100 de hectare este impartita in doua. Prima parte este rezervata reproducerii mistretilor si doar in cealalta se vaneaza, unde sunt eliberate numai exemplarele care pot fi impuscate.

n an se vegheaza asupra mistretilor si li se da mancare pentru ca in cele doua zile de iarna, cand Ion Tiriac organizeaza vanatoarea, o parte din ei sa fie sacrificata. Conform organizatorilor vanatorii, carnea mistretilor ucisi va fi donata. "S-a impuscat ceea ce trebuie sa se impuste, nu in cantitatile in care speram, pentru ca a fost mai greu cu zapada. Vanatoarea a fost una absolut normala. Trofee intotdeauna se impusca: unu, doua, trei. Zona asta a tarii a avut intotdeauna trofee mari atat la mistret, cat si la caprior.

NIMIC EXAGERAT
Trofee mari, cele de cerb, sunt in partea cealalta a tarii. Este o vanatoare normala, nimic exagerat. Ca ordin de marime pot sa spun doar ca nu s-a impuscat destul", ne-a declarat Ion Tiriac. In ceea ce priveste organizarea, aceasta a fost una exclusiv privata, de care s-au ocupat angajatii omului de afa­ceri, dar si fiul acestuia, Ion Ion Tiriac. "A fost fantastic. Si vremea si vanatul. Eu nu am impuscat nimic pentru ca eu nu vanez. Eu sunt cu organizarea, sa vina oamenii, sa fie cazati, bagajele, mancarea, evenimente, muzica. Sambata seara a fost o petrecere, au fost si niste trupe care au cantat, a durat pana la unsprezece si jumatate, nu prea tarziu, pentru ca dimineata trezirea a fost la ora sapte", ne-a spus Ion Ion Tiriac, fiul milionarului.

Duminica la pranz a sunat cornul vanatoresc. Cele mai mari trofee au fost coborate in fata castelului pentru "Tabloul de vanatoare", alcatuit din peste 50 de mistreti. In jurul lor au fost aprinse focuri. Ca in fiecare an, Ion Tiriac a tinut un discurs scurt, la capataiul celui mai mare mistret vanat, si a multumit tuturor prietenilor si vanatorilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri