Raportul final al Comisiei pentru schimbari climatice a fost adoptat ieri de Parlamentului European cu o larga majoritate.
Documentul ofera recomandari pentru viitoarea politica integrata a protectiei mediului, subliniind importanta obiectivului de mentinere a cresterii temperaturii medii globale cu 2°C. In acelasi timp, raportul elaborat de eurodeputatul Karl-Heinz Florenz solicita reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 25%-40% pana in 2020, respectiv 80% pana in 2050, fata de nivelul din 1990. Membrii PE se declara “extrem de preocupati de faptul ca, astfel cum se indica in numeroase rapoarte stiintifice recente, efectele schimbarilor climatice sunt mult mai rapide si mult mai grave decat se credea pana acum”. In consecinta, se cere comisiei sa monitorizeze indeaproape si sa analizeze cele mai recente rezultate ale cercetarilor stiintifice in scopul de a aprecia, in special, daca obiectivul UE de 2 grade Celsius si-ar atinge scopul de a evita schimbarile climatice periculoase.
In raport sunt prezentate domeniile in care trebuie luate masuri: energie, biocarburanti, eficienta energetica, mobilitate, logistica, turism, captarea si stocarea carbonului, protectia solului, a padurilor, managementul apei, pescuit, promovarea tehnologiilor de viitor, educatie.