Mai multe organizatii neguvernamentale au protestat ieri fata de proiectul "Dambovita Center", mitingul organizat fiind pe traseul Stirbei Voda – Splaiul Independentei – Primaria Capitalei.
Trei blocuri-turn, un mall, cladiri de birouri, o roata panoramica, asemanatoare celei din Londra, fantani arteziene, toate acestea sunt cuprinse in Planul Urbanistic Zonal, aflat acum in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei. Cei care au marsaluit pe strazile Capitalei nu sunt de acord cu modernizarea zonei pe motiv ca proiectul "Dambovita Center" va paraliza traficul, si va produce, prin dizlocarea panzei freatice, inundarea subsolurilor imobilelor din imediata vecinatate.
"Acest proiect nu trebuia sa existe dat fiind faptul ca pe cele noua hectare de teren a fost candva o baza sportiva, un hipodrom si terenuri de tenis, 800 de copaci fiind taiati peste noapte. Din acest motiv, zona este clasificata urbanistic drept spatiu verde, mai exact V1. In orice tara civilizata, un mall nu este pus la 500 de metri de alt mall, si in nici un caz in centrul Capitalei", ne-a spus Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele Eco-Civica.
AVIZE PESTE AVIZE
Ecologistii s-au oprit pret de cateva minute in fata Primariei Capitalei, mesajele scrise pe bannere fiind: "Bucurestiul nu-i decat mosie de imprumut", "Centru cultural, nu balci comercial", "Vrem copaci in libertate, nu mall-uri sofisticate".
Arhitectul-sef al Bucurestiului, Gheorghe Patrascu, ne-a declarat pe acest subiect ca "Dambovita Center" are toate avizele obtinute, inclusiv de la Agentia de Mediu. "S-a facut un studiu de trafic si s-a depistat doar o zona cu probleme, pe Constantin Noica, insa va fi gasita pana la urma o solutie. Le-am mai solicitat sa mareasca spatiile publice intre Splaiul Independentei si Calea Plevnei, sa faca o legatura pietonala", ne-a spus arhitectul-sef. In prima sedinta a Consiliului General, "Dambovita Center" va fi discutat de alesi locali. Ecologistii se vor intalni astazi si cu membrii Comisiilor de Urbanism, Patrimoniu si Juridice ale Consiliului General al Capitalei, obiectul discutiei fiind opt din cele 18 proiecte de hotarari care decurg din Pactul pentru Bucuresti care au fost propuse spre aprobare municipalitatii. Acestea se refera la realizarea strategiei de dezvoltare a orasului, amplasarea centrelor comerciale, protectia monumentelor si a cladirilor din zonele protejate, spatiile de parcare din constructiile noi.