Jurnalul National: Cum se testeaza in Romania medicamentele pe oameni

In Romania, anul trecut au fost evaluate și autorizate 99 de studii clinice. Cele mai multe studii clinice sunt pentru boli-vedeta cum ar fi cancerul sau diabetulIn Romania, anul trecut au fost evaluate și autorizate 99 de studii clinice. Cele mai multe studii clinice sunt pentru boli-vedeta cum ar fi cancerul sau diabetul"Experimente pe oameni." "Cobai." "Ceva e in neregula", iți spui in gand și mintea ta deja a creat imaginea unui subsol intunecos in care cațiva medici se joaca cu viața oamenilor. In realitate, așa-numitele experimente pe oameni se numesc, de fapt, studii clinice și, dupa cum spune profesorul dr Dragoș Vinereanu de la Spitalul Universitar (foto), ele constituie "varful de cercetare la ora actuala".

"Responsabilitatea este enorma: trebuie sa faci lucrurile in limitele siguranței și sa nu treci niciodata aceasta limita, din rațiuni financiare, de exemplu", spune doctorul Sorin Paveliu, medic primar in medicina interna. Pentru ca un medic sa poata fi investigator principal intr-un stu­diu, el trebuie sa fie medic specia­list de cel puțin cinci ani, sa știe bine lim­ba engleza și sa aiba putere de munca.

In cercetarea de noi substanțe care ar putea deveni medicamente exista mai multe etape. Din 2.000 de substanțe candidate de medicament, se testeaza pe om cateva zeci, restul fiind eliminate la testele de siguranța. Doar una ajunge in farmacii. Dar mai intai se fac studii pe animale. "Eu uneori sunt sceptic și ma cam amuza trecerea de la modelul animal la mo­de­lul uman. Dar cercetarea asta e fascinanta; am vazut laboratoare in strai­na­tate unde lucreaza niște oameni care sunt de-o inventivitate și de-o ca­pacitate, și de-o inteligența, și de-o arta a cercetarii care-i fac aproa­pe supraoameni. Ei au inventat niște paradigme pe animale, adica niște experimente care reproduc in mic anumite simptome din boala omului. Printr-o masurare facuta pe mii de șo­bolani se vede ce parametri sunt in­fluențați, parametri care s-ar potrivi cu un fel de nucleu al simptomului de la om.
 

Cititi articolul integral in Jurnalul National
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri