Ani de zile, in Bucuresti, s-a construit mult si prost, blocurile-turn sufocand hectare intregi de verdeata. In al 12-lea ceas, Ordonanta 27/2008 va fi supusa votului din Camera Deputatilor. Daca va fi aprobata, baietii destepti din imobiliare nu vor mai putea sa ridice zeci de etaje sau sa construiasca fara limite.
Legislatia permisiva, tergiversarea ordonantelor care ar proteja mediul si banii baietilor din imobiliare au facut ca, in doar cativa ani, Bucurestiul sa fie sufocat de beton. Sute de hectare de spatii verzi au fost sacrificate de cartiere rezidentiale, strecurand prevederile legislative astfel incat singurii castigatori sa fie oamenii de afaceri cu viziune.
Potrivit datelor detinute de Asociatia Salvati Bucurestiul, in ultimii ani, in Bucuresti dezvoltatorii imobiliari au castigat in jur de 500 de milioane de euro, anual, din operatiile pe hartie. Ei au obtinut de la Consiliul General si de la Consiliile Locale de sector modificarea coeficientilor urbanistici pe parcelele pe care le detineau. Rezultatul nu s-a lasat asteptat. S-a ajuns la o densificare exagerata a orasului. Sutele de bucuresteni care stau in trafic platesc acum prin timpul lor aceste profituri.
Vecinii colosilor de beton sunt sufocati in propriile case, iar lumina soarelui a devenit un lux. Ordonanta 27/2008 care modifica legea urbanismului 350/2008 reduce considerabil posibilitatea consiliilor locale de a modifica Planul Urbanistic General prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) sau Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD), tocmai pentru a apara orasele de o densificare exagerata. Mai mult, institutiile abilitate ale statului vor fi obligate sa organizeze dezbateri publice, astfel incat oamenii sa stie ce constructii au fost avizate si mai ales sa isi spuna punctul de vedere.
VOLUNTARI, CALCAIUL LUI AHILE
La dezbaterea publica de ieri, OUG 27/2008 a fost aplaudata de mai toti cei prezenti. Arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a afirmat ca ordonanta va intari rolul Planului Urbanistic General, iar mult-cunoscutele derogari vor fi mult mai greu de obtinut: “Aceasta ordonanta nu va stopa dezvoltarea orasului, ci va opri presiunea proprietarilor de terenuri care construiesc haotic”. Serban Sturdza, presedintele Ordinului Arhitectilor, a asigurat ca ordonanta 27 va beneficia de intregul sprijin al arhitectilor:
“Am facut si eu parte din Comisia de Urbanism. Atunci cand existau lucrari exagerate, cei mai multi dintre arhitecti raspundeau: asa mi-a cerut clientul. Sper ca, o data cu adoptarea acestei ordonante, arhitectii sa nu se mai ascunda in spatele unei firme”, a precizat Sturdza. Singurul preocupat de noua forma a ordonantei a fost Vlad Cavarnali, arhitectul Directiei Urbanism si Amenajarea Teritoriului Ilfov. “Ma tem de faptul ca, presiunea si haosul din Bucuresti s-ar putea resimti pe viitor in judetul Ilfov. PUG-ul orasului Voluntari a fost aprobat ilegal. Mai intai trebuie sa rezolvam aceasta problema, astfel incat sa ne raportam corect la ceea ce prevede noua ordonanta”, a precizat Cavarnali.
Spatiile verzi, in dezbatere
La comisia de la Camera Deputatilor se va discuta maine si Ordonanta de Urgenta a Guvernului 114/2007 care completeaza si modifica Legea Mediului (OUG 195/2005) prin interzicerea schimbarii destinatiei spatiilor verzi, indiferent de tipul de proprietate. Actul normativ trebuie adoptat in formula aceasta pentru a salva parcurile si zonele verzi, atat din tara, cat si din Bucuresti. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a trimis saptamana trecuta scrisori catre toti liderii de partid, explicand importanta acestei legi. Mircea Geoana, presedintele PSD, i-a raspuns edilului asigurandu-l de sprijinul partidului sau.
“Consider de mare importanta conservarea zonelor verzi, a parcurilor si a bazelor sportive. Sunt convins ca in cadrul grupului parlamentar social-democrat propunerea va primi un raspuns just”, a precizat Geoana. Trebuie precizat ca singurii care s-au declarat impotriva au fost parlamentarii PD-L, mai ales ca actul normativ a fost modificat in perioada in care ministrul Mediului era Sulfina Barbu.