Desi a avut la dispozitie fondurile necesare, Romania nu si-a realizat angajamentele asumate in domeniul protectiei mediului. Numai in perioada 2005-2007 au ramas necheltuite peste 20 de milioane de euro destinate proiectelor din acest domeniu. In lipsa gropilor ecologice, tara continua sa fie plina de gunoaie.
Romania a ajuns in situatia de a risca intrarea in procedura de infringement, care se poate solda cu amenzi usturatoare, din cauza faptului ca nu si-a indeplinit angajamentele din domeniul protectiei mediului. De exemplu, nu a fost rezolvata problema gropilor de gunoi, asa cum s-a stabilit in anul 2004, in cadrul negocierilor pentru incheierea Tratatului de Aderare a Romaniei la UE. Atunci, oficialii de la Bucuresti s-au angajat in fata celor de la Bruxelles ca, pana in 2009, vor fi inchise toate gropile de gunoi neconforme, urmand sa fie amenajate in toata tara doar puncte ecologice de colectare a deseurilor. Termenul-limita stabilit este 16 iulie 2009.
Evitand sa dea vina pe "mostenirea dezastruoasa", ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat recent ca Romania nu-si va putea respecta promisiunile, pentru ca, "in ultimii ani, investitiile in acest domeniu s-au derulat foarte greu". Ca urmare, pana in prezent, adica, cu doar trei luni inainte de expirarea termenului, doar 10 gropi de gunoi au fost inchise, iar din cele 65 de deponeuri ecologice ce ar fi trebuit amenajate, au fost realizate doar 20. De notat ca, in acest scop, Romania ar fi putut accesa si fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial Mediu, in valoare totala de 1,1 miliarde de euro.
Citeste articolul in Jurnalul National