Jurnalul National: Baneasa, defrisata in miez de noapte

Statiunea Pomicola Baneasa a fost defrisata in urma cu doua nopti. 522 de meri au fost pusi la pamant. Politia se stra­duieste acum sa gaseasca vinovatul, in conditiile in care nu se prea stie al cui este terenul. Jurnalul National a anuntat inca din vara cronica acestui dezastru. A relatat atunci modul in care doua batrane au cazut prada mafiei imobiliare, care le-a lasat fara pamant si fara bani. Potrivit Cartii Funciare, pe mostenirea femeilor s-au incasat deja 4 milioane de euro. Terenul a fost vandut de nenumarate ori. Paguba statiunii pomicole nu va fi amortizata insa cu bani, pentru ca bucurestenii nu respira bani! Jurnalul National a scris de nenumarate ori despre afacerile dubioase din nordul Bucurestiului, care se desfasoara sub ochii blajini ai autoritatilor. Cazurile relatate cu lux de amanunte par desprinse din scenarii de lumea a treia. Nici o institutie a statului nu a luat vreo masura. Rezultatul? Pomicola Baneasa a mai pierdut o plantatie, pentru binele baietilor destepti din imobi­liare. Doua femei in varsta au fost pagubite monstruos, iar Jurnalul National a scris, se pare, numai pentru cunoscatori!

Ieri-noapte au fost pusi la pamant miseleste peste 500 de pomi fructiferi din Statiunea Pomicola Baneasa. Un hectar de teren a fost defrisat fara ca asa-zisul nou proprietar sa fi prezentat vreun aviz necesar in astfel de cazuri. Nu se stie daca terenul are aprobare de scoatere din circuitul agricol. Mai mult, in conditiile in care terenul era in litigiu, prin sesizarea in instanta de catre statiune a institutiilor ce au semnat retrocedarea cu pricina, un aviz de scoatere din circuitul agricol nu ar fi trebuit aprobat.

Suprafata de un hectar a fost retrocedata in urma cu mai bine de un an. Haram Adriana si Luminita Petrescu sunt, cel putin pe acte, beneficiarele terenului din nordul Bucurestiului. Jurnalul National a aratat in vara acestui an increngatura unei afaceri de 4 milioane de euro, atat cat s-a obtinut cel putin in mod oficial din vanzarea repetata a terenului detinut de cele doua femei. Acestea s-au adresat cotidianului nostru pentru a ne cere sprijinul. Nici o institutie abilitata nu s-a aratat insa interesata de acest caz. Jurnalul National a dezvaluit la acea vreme cu lux de amanunte si dovezi modul in care terenul celor doua batrane a ajuns pe mana afaceristilor imobiliar si modul in care cele doua au ramas numai cu speranta. Rezultatul indiferentei statului nu s-a lasat asteptat, asta pentru ca, ieri-noapte, noul proprietar a defrisat colectia de meri a unitatii. “Colectia era tanara, avea zece ani si se gasea in plin rod. Imi pare rau ca nu am o poza din vara sa va arat cat de incarcati erau acesti pomi. Or, o plantatie de meri se amortizeaza in 40 de ani! Din pacate, tot ce na ramane in acest moment de facut este sa cerem despagubiri materiale. Numai sa identificam proprietarul, care a vandut si a tot vandut! De multi ani ne luptam cu diversi smecheri imobiliari si nici o institutie a statului nu ne-a fost aproape”, a declarat pentru Jurnalul National Marius Roman, inginerul-sef al statiunii.

CUM A INCEPUT

Haram Adriana si Luminita Petrescu sunt surori si au mostenit de la tatal lor peste trei hectare de pamint in nordul Bucurestiului. Trecute de 60 de ani si fara sa banuiasca averea de care se faceau vinovate, femeile s-au gandit ca ar trebui sa isi recupereze pamantul. In interiorul Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa aveau doua hectare de teren, iar pe malul lacului Baneasa inca un hectar.

In urma cu patru ani, surorile au intocmit o cerere comuna si au depus actele necesare pentru retrocedarea celor doua parcele la Primaria Sectorului 1.

La ceva timp dupa inregistrarea actelor, la usa le bate un “om de bine”, Maser Villy-Marian. Acesta le-a spus femeilor ca vrea sa le ajute sa isi recupereze terenul din Baneasa. “Eu am avut multe necazuri in viata, tata a fost detinut politic si cu greu am reusit sa fac liceul. Acum sunt pensionara si locuiesc intr-o garsoniera. Impreuna cu sora mea am decis sa folosim aceste acte de la tata ca sa luam terenul lasat mostenire. Pensia este mica, iar niste bani in plus ne-ar ajuta foarte mult. Initial am apelat la avocati, darnu am reusit sa rezolvam nimic. Asa ca, atunci cand a venit acest Villy, eram deznadajduite si i-a fost usor sa ne castige increderea. Multa vreme l-am crezut om serios”, a relatat Adriana Haram pentru Jurnalul National. Lui Maser nu i-a fost greu sa le asigure ca fara ajutorul lui nu au nici o sansa sa intre in posesia bunurilor. Lucru oarecum adevarat! Toate dosarele de retrocedare intocmite in nordul Bucurestiului ascund drepturi litigioase, nume mari, interese si mai mari si foarte multi bani.

FARA BANI, FARA PAMANT

In cazul celor doua femei, mandatarul nu numai ca nu a platit suma pe care le-o promisese, dar a si vandut terenul in terte parti astfel incat sa i se piarda urma. “Lucrurile s-au miscat intr-un ritm ametitor. In foarte scurt timp am semnat diverse procuri. Am gresit in primul rand, pentru ca am avut incredere in el, dar la cat de bolnava sunt si la tratamentele pe care le iau nu stiu cat de lucida si atenta am fost. Noi suntem femei simple. Viata noastra se desfasoara printre putinii vecini pe care ii avem. De unde era sa stiu ca nu voi lua nici un banut pe dreptul meu si ca acel teren era chiar atat de valoros”, a explicat Adriana Haram.

AFACERE ONEROASA

Individul, cu parghii serioase pe piata imobiliara, s-a apucat de treaba. La vremea in care se intamplau toate aceste scenarii de film mafiot, afacerile cu teren erau adevarate mine de aur. Astfel ca, Maser a avut interese solide in a rezolva problema celor doua, mai exact sa devina proprietarul direct al mostenirii acestora. Singura lui obligatie, stipulata timid intr-unul din multele contracte semnate de batrane si de “binefacatorul” lor prevedea ca pentru una dintre parcelele, aflata pe malul lacului Baneasa sa le plateasca Adrianei si Luminitei suma de 350.000 de euro.

MILIOANELE DE DOLARI

Pentru terenul din curtea statiunii pomicole, defrisat miseleste in urma cu doua nopti, femeile nu au mai primit nici un cent. Potrivit unor acte oficiale de la Cartea Funciara, s-au incasat peste 4 milioane de euro pe averea batranelor. Mandatarul lor a avut insa grija ca totul sa fie legal, motiv pentru care le-a blindat pe femei de acte, acte prin care ele nu aveau nimic, dar el avea totul. Apropiatii se intreaba cum a fost posibil ca notarii sa nu ceara acestor femei avize medicale! In perioada in care Adriana a semnat majoritatea actelor, se gasea sub un tratament care ii provoca stari de ameteala si somnolenta.

De altfel, dovada stau si analizele medicale facute intre timp.

Cu toate acestea, ele au fost apte in fata notarilor. Au urmat luni intregi in care femeile au semnat tot ce le-a pus mandatarul Villy pe masa. In spatele actelor se invarteau insa sume importante de bani, sume la care cele doua nici nu ar fi indraznit sa viseze.

CINE A TAIAT POMII?

Politia a venit ieri la fata locului in incercarea de a indentifica autorul defrisarii de la Pomicola Baneasa. Masacrul din curtea statiunii pare desprins din scenarii demne de jungla si nu de o tara care se mai pretinde si europeana! Jurnalul National a intrat pe firul dosarului si i-a identificat pe cativa dintre posibilii proprietari ai terenului. Dinu Ion, cumnatul primarului din Frumusani a aparut la un moment dat in ecuatia din Baneasa. “Dinu Ion a platit 200.000 de euro pentru terenul nostru, a venit la notar si el. Acest Villy a disparut si noi am ramas cu sotia si cu Dinu Ion, care era cam stanjenit asa. Am vorbit dupa cateva luni cu el si mi-a zis ca l-a imprumutat pe Villy cu foarte multi bani, era disperat isi voia banii inapoi”, a povestit Adriana Haram. In acelasi scenariu, desi este greu de imaginat, mai apare un pagubit. Maser a semnat cu acesta un antecontract de vanzare – cumparare. Deleanu Costel, in schimbul sumei de 600.000 de euro ar fi trebuit sa devina proprietarul a 500 de metri patrati in Baneasa. Eroare, barbatul a ramas cu banii dati si fara teren, intrucat acesta a fost vandut fara stirea lui.

In acest moment, pagubitul isi cauta dreptatea in instanta. In martie 2008, acelasi teren, defrisat in urma cu doua zile, a fost impartit in parcele si vandut. Astfel, Mosteanu Lucian cumpara 5.000 de metri patrati in schimbul sumei “oficiale” de 2 milioane de euro. Alti 10.000 de metri patrati sunt vanduti in aceeasi zi catre Gica Alexandru pentru 2.200.000 de euro. Urmeaza alte vanzari, alte parcelari, mai bine-zis promisiuni de vanzari care ar fi trebuit finalizate in luna iunie a acestui an. Cele doua hectare din Baneasa au fost vandute de atatea ori, incat sunt pe punctul de a-si pierde urma. La finalul “afacerii Baneasa”, mandatarul Villy a ajuns milionar. Haram Adriana si Petrescu Luminita au ramas fara nimic. Pomicola Baneasa a pierdut o plantatie buna de meri. Autoritatile statului au stat cu mana in san. Jurnalul National a scris, se pare, numai pentru cunoscatori!

Batranii, paravan al afacerilor imobiliare

Jurnalul National a relatat modul in care batranii sunt folositi drept paravan pentru afaceri imobiliare de sute de milioane de euro. Astfel, pentru sapte pensionari, cu varste intre 60 si 97 de ani, renumitul Top 300 ar trebui sa isi modifice ordinea clasamentelor. La capitolul tranzactii imobiliare, acesti oameni ar trebui sa fie printre cei mai bogati romani. In total au primit de la statul roman 362 de hectare numai in Capitala. Nu vedeau in veci nici un petic de pamant daca mafia imobiliara nu intra pe fir. Ei au fost doar paravan, si-au vandut drepturile litigioase si au ramas in final doar cu pensiile. Toate cazurile seamana izbitor cu cel relatat astazi de cotidianul nostru. In ciuda demersului cotidianului nostru, nici o institutie a statului nu a luat nici o masura.

spot_img

Ultimele știri