Jurnalul National: Atenție! Unele jucării sunt periculoase. Păpuși cu compuși cancerigeni?!

Unele jucării destinate copiilor sub 3 ani conțin substanțe cu potențial nociv pentru sănătatea lor. Avertismentul, lansat pe adresa părinților, vine din partea UFC Que choisir (Union fédérale des consommateurs) din Franța, orga­nism similar Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din țara noastră.

UFC Que choisir a efectuat o anchetă pri­vitoare la substanțele din compoziția jucăriilor pentru cei mici. Ancheta lasă să se înțeleagă că unele jucării ar putea fi chiar toxice pentru copii, motiv pentru care se cere multă vigilență din partea părinților atunci când pregătesc cadourile de Crăciun. Ancheta a fost efectuată la 30 de jucării pentru cei mici, deoarece bebelușii duc la gură orice, inclusiv jucăriile. Acest reflex este normal în cazul copiilor, dar trebuie să știm că astfel ei pot să intre în contact cu substanțe toxice pe care le pot ingera. Analizele arată că în unele jucării se pot găsi substanțe despre care se știe că sunt periculoase.

De exemplu, formaldehida, compus cancerigen iritant, bisfenol A – interzis din compoziția biberoanelor –, ftalați, inteziși în Europa, însă existenți în multe jucării fabricate în Asia. Atenția UFC Que choisir a fost focalizată asupra unor derivați de petrol în doze mici și a unor compuși din plastic care înlocuiesc ftalații și despre care nu se poate încă afirma dacă sunt periculoși, fiind de foarte puțin timp folosiți. Printre jucăriile pentru bebeluși, UFC Que choisir nu a putut să o ignore pe Sophie la Girafe, o jucărie care a sărbătorit 50 de ani de existență. În Franța, despre celebra jucărie se spune că răspunde normelor în vigoare. Totuși, aceeași Sophie la Girafe, în Germania, unde normele sanitare privind nitrozaminele sunt mult mai stricte, a fost retrasă de pe piață. Întrebare este de ce? Pentru că, ne lămuresc specialiștii, nitrozaminele sunt compuși cancerigeni care pot ajunge în salivă. În Germania acești compuși sunt interziși. În Franța, ei sunt interziși în tetine, dar „tolerați” în jucării.

Citeset mai mult pe jurnalul.ro
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri