Jurnalul National: Adevarul despre desertificare

Presa din Romania a prezentat in maniera apocaliptica informatiile ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, referitoare la pericolul desertificarii unor regiuni din sudul tarii. Specialistii romani indeamna la calm, aratand ca, desi pericolul exista, sunt si solutii.

Deontologii din presa au hiperbolizat declaratiile lui Nemirschi, alarmand populatia ca Romania devine desert

Specialisti din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie si Academiei Romane au comentat pentru Jurnalul National declaratiile facute de ministrul Nemirschi, sambata, la Craiova. De asemenea, modele prezentate de Agentia Europeana pentru Mediu, dar si de IPCC (grupul de experti ONU de cercetare a efectelor schimbarilor climatice) creioneaza cateva modele posibile pentru clima din Romania.

SOLURI ARIDE
Ministrul Nemirschi a avertizat la sfarsitul saptamanii trecute ca zece judete din Romania vor avea soluri aride in urmatorii 20 de ani, din cauza incalzirii globale, productia cerealiera urmand sa scada cu 40 de procente fata de cea actuala.

Ministrul Mediului sustinea ca a venit momentul sa fie intreprinse masuri impotriva incalzirii globale, zece judete din Romania fiind amenintate ca vor deveni aride, potrivit unui studiu european. "Desertificarea face parte dintr-o ecuatie cu multe necunoscute care se cheama incalzirea globala, careia nu i-am dat mare atentie si se pare ca a venit momentul sa ne trezim. Cel mai cuprinzator studiu privind efectele incalzirii globale arata ca zece judete ale tarii vor devenii aride in urmatoarele doua decenii", declarase ministrul Mediului. Toate bune si frumoase, dar informatiile din studiul prezentat de ministru creioneaza acest scenariu pentru situatia in care omenirea nu va face nimic impotriva incalzirii globale. Or, in momentul de fata, se negociaza un acord global de mediu pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Acesta ar urma sa fie semnat in luna decembrie la Copenhaga, fiind doar una dintre actiunile intreprinse la nivel mondial impotriva incalzirii globale.

Revenind in Romania, potrivit datelor de la Academia Romana, in momentul de fata, aproximativ 350.000 de hectare sunt afectate de desertificare, iar modelarile existente arata ca suprafata se va tripla in urmatorii 20 de ani daca nu se actioneaza. Pentru a preveni degradarea solurilor, Romania trebuie sa ia masuri de impadurire, de refacere a habitatelor sau de adoptare a noilor tehnologii in agricultura, astfel incat terenurile sa fie irigate, iar plantele sa fie cultivate responsabil, astfel incat solurile sa nu fie suprasolicitate. In lipsa totala a acestor masuri, s-ar putea ajunge la consecinte grave, precum migratia populatiei sau disparitia culturilor, insa si acestea ar urma sa se produca abia spre sfarsitul secolului.

Alte efecte ale schimbarii climei

In afara de desertificare, Romania se confrunta si cu pericolul inundatiilor. Partea de nord a tarii, atat Moldova, cat si Transilvania s-ar putea confrunta cu inundatii masive daca nu se iau masuri imediate, in timp ce bazinul Dunarii de Jos (portiunea dintre Sulina si zona Galati-Braila, inclusiv Delta Dunarii) ar urma sa devina un imens lac pana la sfarsitul acestui secol, in contextul topirii ghetarilor si cresterii nivelului oceanului planetar.
 

spot_img

Ultimele știri