Faptul ca din programul administratiei publice locale din acest an nu rezulta ca problema spatiilor verzi din intravilanul municipiului Botosani s-ar situa undeva printre principalele preocupari edilitare ci, dimpotriva, aproape ca nu mai conteaza in atentia edililor nostri, ma determina sa revin cu noi argumente in aceasta problema.
Inainte de toate, botosanenii trebuie sa stie ca din suprafetele de spatii verzi cu acces public nelimitat (parcuri, scuaruri si plantatii de aliniament), clasificate prin lege, existente in intravilanul municipiului Botosani, conform surselor oficiale, devin doar cate 2,7 m.p./locuitor, la care s-ar mai putea adauga aproximativ cate un metru patrat din spatiile verzi (cate au mai ramas) printre blocuri si incinta unor locatii (spitale, scoli, biserici, etc.).
Conform legislatiei in vigoare si normelor U.E. „autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa asigure din terenul intravilan o suprafata verde de 20 m.p. pe locuitor pana la data de 31.12.2010”, lucru care este imposibil in cazul municipiului Botosani. Posibilitatea sa se amelioreze aceasta situatie exista numai daca preocuparile edililor ar fi reale si nu ar fi interese inguste, meschine.
Unica solutie in acest sens consta in extinderea parcului Mihai Eminescu (cu aproape 50% din actuala suprafata a parcului) pe terenuri limitrofe (sere, fostul strand si asa-zisul „poligon de antrenament” si stadion). Costurile pentru aceasta extindere a parcului Mihai Eminescu, inclusiv de achizitionare in interes public al terenului din perimetrul fostului strand (conform Legii nr.24/2007, art. 21, lit. d, etc.) s-ar putea situa la un maxim 10-15% din suma de peste 800 milioane lei vechi prevazuta pentru (parcul de agrement Cornisa). Ar fi o adevarata crima sa se dea alta destinatie terenurilor amintite.
In conditiile tot mai precare ale calitatii factorilor mediului inconjurator, cu un microclimat comunal urban tot mai alterat si stresant, botosanenii ar trebui sa fie informati si consultati printr-o dezbatere publica pentru a se putea pronunta ce este mai prioritar pentru urbea lor: „amenajarea parcului Cornisa” sau „extinderea parcului Mihai Eminescu” si transformarea acestuia intr-un parc modern de tip european si publicarea unui studiu privind raportul cost-beneficiu al investitiei de o asemenea anvergura pentru municipiul Botosani, de peste 22,8 milioane de euro.