Botosanenii sunt din ce in ce mai vulnerabili la o varietate de riscuri generate de calamitati naturale. Inundatiile reprezinta unul dintre cele mai mari riscuri naturale avand in vedere si faptul ca judetul Botosani este al doilea judet pe tara din punct de vedere hidrologic.
La N, E si V este marginit de raul Siret si Prut, cu propriile bazine care contin debite mari de apa chiar si pe perioade de seceta. De la N-V la S-E teritoriul judetului este strabatut de raul Jijia. Cele trei rauri au o retea densa de afluenti care ii alimenteaza cu apa si care in conditiile unui relief preponderent accidentat, la caderea precipitatiilor insemnate cantitativ acumuleaza scurgerile de pe versanti (viiturile), ceea ce duce la cresteri rapide ale debitelor si implicit la producerea de inundatii locale.
In ultimii 50 de ani cele mai mari inundatii s-au produs de-a lungul raului Jijia incepand cu localitatile din comuna Ungureni pana la iesirea raului din judet, de-a lungul raului Prut in special in aval de barajul Stanca – Costesti si de-a lungul raului Siret in aval de Barajul Siret.
In ultimii 5 ani ( 2003 – 2008) in judetul Botosani s-au produs inundatii de mare amploare fiind afectate in total 192 de localitati, astfel in anul 2003 au fost inundate 10 localitati; in anul 2004 – 4 localitati; in anul 2005 – 72 localitati; in anul 2006 – 40 localitati; in anul 2007 – 8 localitati iar in anul 2008 – 58 localitati. Cele mai insemnate pagube au fost inregistrate in anii 2005 si 2008. In anul 2005 au fost distruse 9 locuinte si afectate alte 360, 428 gospodarii, 50 de obiective socio-economice, 25,4 km DN, 324,6 km DJ si DC si DS, strazi in municipii si orase, 127 poduri si 457 podete.
Inundatiile din aprilie si iulie-august 2008 au produs distrugeri la 810 locuinte si 1677 anexe gospodaresti dintre care 163 de locuinte au fost distruse, afectate 31 de obiective socio-economice, cai de comunicatii (9,341 km DN, 35,54 km DJ, 244,7 km DC si DS si 3,2 km strazi in municipii si orase), 36 de poduri si 297 de podete.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani a desfasurat un volum impresionant de activitati pentru salvarea de vieti omenesti si limitarea pagubelor materiale in localitatile din lunca Prutului afectare de inundatii catastrofale. Pe timpul interventiilor, in cooperare cu alte structuri de raspuns ale Sistemului National de Management pentru Situatii de Urgenta (politie, jandarmi, politie de frontiera) au fost salvate si evacuate din locuintele inundate sau inconjurate de ape aproape 2.500 persoane.
Suferintele umane si pierderile materiale produse de calamitati pot fi diminuate printr-o abordare sistematica a pregatirii pentru asemenea situatii si in special prin planificarea actiunilor de antrenare a administratiei publice locale in monitorizarea si gestionarea a riscurilor asociate.
La nivelul judetului, coordonarea realizarii acestor masuri sunt asigurate de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani prin Serviciul Protectie Civila care isi desfasoara activitatea in cadrul Inspectiei de Prevenire.
Misiunea Serviciului de Protectie civila consta in desfasurarea unor activitati preventive la nivelul organelor administratiei locale, materializata prin : controale la unitati administrativ-teritoriale, operatori economici sursa de risc, institutii/operatori economici clasificati din punct de vedere al protectiei civile, obiective hidrotehnice cu rol de aparare la inundatii, servicii voluntare / private pentru situatii de urgenta, verificari la sirene de alarmare, spatiile de adapostire, localitati aflate in zone inundabile/alunecari de teren si de planificare la urgenta, spatii de evacuare a populatiei in situatii de urgenta si alte activitati specifice (executarea de exercitii de alarmare publica, interventii pirotehnice, avizarea rutelor de transport al deseurilor periculoase, activitati de evaluare a pagubelor rezultate in urma producerii unor situatii de urgenta generate de diferite tipuri de risc specifice judetului).
In conditiile existentei riscului producerii unor dezastre, cutremure, alunecari de teren, inundatii, accidente diverse, epidemii, epizootii, etc., cetateanul are dreptul la protectie care trebuie sa-i fie asigurata de structuri competente, desigur cu sustinerea celor care traiesc in zone de risc.
In acest context Serviciul de Protectie Civila a executat anul trecut 183 de controale la operatorii economici, constructii hidrotehnice, institutii publice si localitati fiind constatate 147 de deficiente. 22 de deficiente au fost sanctionate contraventional.
Una din activitatile importante pe care le desfasoara Serviciul Protectie Civila este pregatirea organismelor/structurilor pentru managementul situatiilor de urgenta, inclusiv al protectiei civile, populatiei, salariatilor, studentilor, elevilor si prescolarilor, pentru cunoasterea tipurilor de risc la care pot fi expusi si masurilor pe care trebuie sa le aplice la producerea unor situatii de urgenta generate de diferite tipuri de risc.