Guvernul a discutat in prima lectura, textul actului normativ care reglementeaza taxa pe poluare pentru autovehicule.
„Este unul din instrumentele prin care intervenim pentru protectia mediului si pentru respectarea angajamentelor asumate la nivelul UE in privinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera. In calitate de stat membru, Romania are obligatia de a respecta aceste angajamente de limitare a emisiilor de CO2 „, a declarat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la inceputul sedintei Executivului. Premierul a reamintit ca Romania este semnatara a Tratatului de la Kyoto privind reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera cu 8% pana in 2012, dar si a angajamentului Uniunii Europene de reducere a emisiilor de CO2 cu 20% pana in anul 2020.
Primul-ministru a subliniat ca toti banii proveniti din aceasta taxa vor fi utilizati exclusiv pentru realizarea proiectelor de mediu. „Este important sa se inteleaga ca acest efort pe care contribuabilii il vor face va fi destinat pentru limitarea poluarii si pentru conservarea si protectia mediului”, a precizat seful Executivului.
Totodata, premierul Tariceanu a aratat ca, pe langa aspectele referitoare la protejarea mediului, trebuie luate in calcul considerente economice si sociale. „Avem interesul sa nu ne sabotam propriile eforturi de dezvoltare economica si de crestere economica sustinuta, in care sectorul constructiei de autovehicule devine unul din cele mai importante. Avem interes sa ne pastram locurile de munca si sa crestem numarul acestora, nu prin transformarea Romaniei intr-un cimitir de masini vechi aduse din Europa occidentala sa punem in pericol locurile de munca din economia romaneasca”, a subliniat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul de Botosani