Jurnalul de Botosani: Controversatul spatiu verde

Fiecare botosanean trebuie sa aiba 26 metri patrati de spatiu verde. Aceasta cifra trebuie atinsa de municipalitatea botosaneana pana in anul 2013. La ora actuala spatiul verde pe cap de locuitor in municipiul Botosani este abia aproape de jumatate, adica 12,8 metri patrati.

Singura localitate care indeplineste norma de 26 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor este Bucecea. Daca toate celelalte autoritati publice locale din orasele judetului trebuie sa faca eforturi pentru a extinde zona spatiului verde, acest lucru nu mai este valabil si pentru Bucecea. Dupa cum sustine Roxana Gafencu, coordonator serviciu implementare politici de mediu din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului, la nivelul municipiului Botosani exista la ora actuala o suprafata de 1,600 milioane metri patrati de spatiu verde.
Pentru a ajunge la standardele cerute municipalitatea botosaneana trebuie sa faca eforturi sa isi extinda spatiul verde cu inca 3, 380 milioane metri patrati.

La Darabani suprafata actuala de spatiu verde este de 170 mii metri patrati, ce reprezinta 14, 52 metri patrati pe cap de locuitor. Astfel autoritatile din Darabani trebuie sa extinda suprafata verde cu 134. 200 metri patrati pentru atingerea normei de 26 metri patrati pe cap de locuitor.

La Dorohoi suprafata de spatiu verde atinge 336.375 metri patrati, fiecarui locuitor revenindu-i o suprafata de 10,66. Municipalitatea dorohoiana trebuie sa isi extinda spatiul verde cu o suprafata de 484.825 metri patrati pana in 2013.

Orasul Stefanesti sta ceva mai bine la capitolul metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, cifra fiind de 19,23. La o suprafata actuala de 125 mii de metri patrati de spatiu verde, Stefanesti mai are nevoie de inca 44 mii metri patrati. „Necesarul de extindere pana in 2013 se face etapizat. O anumita suprafata se extinde pana in 2010 si restul pana in 2013. Primariile au obligatia de a-si estinde spatiul verde. El poate fi extins foarte mult la marginea localitatilor, pentru ca in oras nu prea este unde”, a declarat Roxana Gafencu, coordonator compartiment implementare politici de mediu in cadrul APM Botosani.

In timp ce reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului desfasoara o campanie de informare asupra siturilor naturale, comisarii Garzii de Mediu verifica modul in care cetatenii si agentii economici inteleg sa protejeze siturile cuprinse in reteaua Natura 2000 si cele de interes comunitar. „Se desfasoara actiuni de control la administratiile publice locale pe raza carora exista arii protejate. In cadrul controlului se urmareste existenta planului de management”, a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Botosani, Rodica Zelinca.

Comisarii botosaneni vor urmari daca pe teritoriul respectiv exista agenti economici sau lucrari in desfasurare care ar afecta aceste arii naturale protejate, precum si daca in planul de management sunt cuprinse anumite masuri de realizare.

Rodica Zelinca sustine ca siturile care sunt date in concesiune obligatia de a le intretine revine celor care detin terenul prin custodie.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul de Botosani

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri