Jurnalul: Bogatasi straini, ucigasi de ursi romanesti

Şeful vânătorilor din România, Necu­lai Şelaru, se află în fruntea Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România încă de la începutul anilor 1990, fiind unul dintre cei mai longevivi președinți din țară. Când nu trage cu carabina după urși, se duce în pădure la Cernica, unde ține în captivitate vreo zece porci mistreți pe care își dresează câi­nii de vânătoare. Iar dacă la vână­toa­re bieții câini nu îi îndeplinesc ordinele întocmai, îi snopește în bătaie, susțin mai mulți vânători din preajma acestuia, sub protecția ano­nimatului. Pentru ca imaginea să fie com­pletă, Şelaru a scris și o cărțulie despre etica vânătorească. Asta pentru muritorii de rând, pentru că atunci când se plictisește se pozează cu ani­male ucise de el sau de alți tră­gă­tori de elită.

În toamna anului 2009, pe Valea Argeșului, în ograda unei pensiuni, și-au dat întâlnire toți șefii responsa­bili cu vânătoarea în România pentru a însoți un grup de vânători străini în fruntea cărora se afla Constantin Iavorski, un fost ministru al Republi­cii Moldova. Acesta, împreună cu Şelaru, a participat de-a lungul timpu­lui la numeroase partide de vână­toa­re, în urma cărora s-a betonat o relație de prietenie. Motiv pentru care tot staff-ul vânătoresc a ținut să fie pre­zent la carnagiul din pădurile de pe Va­lea Argeșului. La final, ștabii vâ­nă­to­rimii s-au așezat unul lângă altul pentru a se fotografia cu trei urși ciuruiți de gloanțe. Pentru ca poza de grup să fie completă, în cadru s-a așezat și o femeie cu o armă semiau­to­­mată pe umăr pentru a își revendica trofeul. Un ursuleț de 2-3 ani, do­borât de gloanțele trase dintr-o ca­rabină.

Potrivit Centrului Român pentru Jur­nalism de Investigație, Iavorski este un personaj care face legătura între afacerile cu energie din România și oligarhul rus Roman Abra­mo­vich, între altele și patronul echipei de fotbal Chelsea Londra. Acesta a deținut monopolul distribuției de păcură în țara noastră și controlul tranzitării mărfurilor pe calea ferată în trei din cele patru puncte de frontieră prin care se face transferul va­goa­nelor de pe liniile de tip ru­sesc, cu ecartament mare, pe cele ro­mâ­nești. Totodată, a fost angajat al lui Abra­movich în compania elvețiană Runicom, companie acuzată inclusiv de deturnarea unor fonduri euro­pe­ne.

Citeste mai mult pe jurnalul.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri