Jumătate dintre speciile de copaci din Amazon, în pericol de dispariție

Dacă deforestările continuă în ritmul actual, riscăm să punem în pericol specii tropicale precum arborele de cacao, acaiul sau nucul brazilian. Acestea sunt însă doar 3 dintre cele peste 8500 de tipuri de copaci care ar putea dispărea din cauza agriculturii, construcțiilor sau mineritului.

Defrisări în pădurea amazoniană

În curând, s-ar putea să nu mai putem consuma cacao, nuci braziliene sau semințe de acai. Copacii care produc aceste fructe sunt însă doar câteva dintre speciile amenințate cu extincția din cauza deforestărilor din Amazon.

Dacă practicile agricole actuale continuă, între 36 și 57% dintre cele 15.000 speciile de copaci din pădurea tropicală amazoniană ar putea ajunge să fie declarate plante pe cale de dispariție de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Estimările aparțin unei echipe de 158 de cercetători din 21 de țări, care a publicat recent un studiu în revista științifică Science Advances. Dacă previziunile lor se adeveresc, numărul speciilor de plante aflate pe cale de dispariție la nivel global va crește cu 22%.

La început, pădurea amazoniană se întindea pe 5,74 milioane de kilometri pătrați. 11,4% din această suprafața a fost însă tăiată, pentru a face loc culturilor agricole, în principal – plantațiilor de palmieri.

Agricultura nu este însă singura problemă. Unul dintre autorii studiului, Carlos Peres, profesor la University of East Anglia, a menționat și celelalte pericole:

Ariile protejate și teritoriile populate de indigeni reprezintă în acest moment jumătate din bazinul amazonian. Însă pădurile și rezervele încă se confruntă cu amenințări, din cauza construcțiilor de baraje, mineritului, incendiilor de pădure și secetelor, a căror număr a crescut din cauza schimbărilor climatice.

În acest moment, se defrișează zilnic o suprafață echivalentă cu cea a 4.500 de terenuri de fotbal. În acest ritm, se estimează că 40% din pădurea amazoniană va fi distrusă, până în 2050. Cercetătorii au remarcat însă eforturile Braziliei, care și-a redus drastic rata deforestării în ultimul deceniu. Dacă și țări precum Bolivia și Peru s-ar alătura eforturilor Braziliei, pierderile ar scădea la 32%.

spot_img

Ultimele știri