Jumatate din statele UE vor depasi limitele de poluare atmosferica 

Aproximativ jumatate din statele membre ale Uniunii Europene se asteapta sa depaseasca una sau mai multe limite legale impuse de Directiva privind plafoanele nationale de emisie pentru anumiti poluanti atmosferici (Directiva NEC).

Raportul anual publicat ieri de Agentia Europeana de Mediu (EEA) confirma faptul ca 11 tari anticipeaza depasiri ale noxelor, ce ar putea ajunge in unele cazuri la peste 40%.  

Dintre cei patru poluanti din raportul Directivei pentru anul 2009, statele membre au intampinat cele mai mari dificultati in respectarea limitelor pentru oxizii de azot (Nox). Numai 19 state preconizeaza ca se vor incadra in plafoanele pentru poluarea atmosferica cu oxizi de azot, cauzata, in mare parte de transporturi.

Sectorul transporturilor a reprezentat 40% din emisiile NOx inregistrate in zona UE in 2008 si desi cantitatea globala a acestora s-a diminuat incepand cu anul 1991, reducerea nu a fost intotdeauna atat de mare pe cat se anticipase.

Aceasta, pentru ca pe de-o parte sectorul transporturilor a crescut mai mult decat era asteptat si pe de alta parte pentru ca standardele de emisii pentru vehicule, in special pentru cele diesel, nu au respectat intotdeauna nivelul reducerii de Nox.

Unele dintre statele membre, printre care Slovenia, Suedia si Marea Britanie, preconizeaza ca vor depasi usor plafonul pentru oxizi de azot, cu mai putin de 5%. La polul opus, Franta si Spania se asteapta sa aiba un excedent de 261 kilotone, respectiv 236 kilotone, ceea ce reprezinta depasiri de 32%, respectiv 28%. In raport cu ele, alte tari europene, chiar daca vor avea cantitati de emisii mai mici, vor depasi limitele impuse de UE in proportii mai mari. Printre acestea se numara Austria, cu depasiri de 42%, Belgia (43%) si Irlanda (47%).  

Plafoanele nationale de emisii ale Romaniei, pentru anul 2010

Dioxid de sulf – 918 mii tone/an
Ozixi de azot – 437 mii tone/an
Amoniac – 210 mii tone/an
Compusi organici volatili – 523 mii tone/an

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri