Jumatate din populatia rurala est-europeana nu are acces la retele centrale de apa potabila

Peste 50 la suta din populatia rurala a tarilor din estul Europei nu are acces si conectare la un sistem central de distributie a apei potabile, ceea ce mentine ridicat riscul aparitiei bolilor asociate consumului de apa, a declarat azi Srdan Matici, coordonator al programulului european de Mediu si Sanatate din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Numai anul trecut, Europa a inregistrat 4 milioane de cazuri de boli provocate de consumul de apa contaminata, a precizat oficialul OMS, la finele celei de-a doua intalniri intre cele 34 de state semnatare ale Protocolului asupra Apei si Sanatatii, desfasurata azi, la Bucuresti. În baza Protocolului incheiat in 1999, la Londra, statele semnatare se angajeaza sa implementeze programe menite sa creasca accesul populatiei la apa potabila si la sanitatie.

In cadrul conferintei de presa de la finele summit-ului, ministrul roman al Mediului, Laszlo Borbely, a precizat ca, daca populatia urbana din Romania este conectata in procent de peste 90% la o retea centralizata de apa, in mediul rural acest procent scade la 50%.

Cu toate acestea, Romania nu are probleme semnificative legate de bolile transmisibile prin apa, a precizat ministrul roman al Sanatatii, Cseke Attila, prezent la randul sau la conferinta. Potrivit acestuia, daca in 2005 in Romania s-au inregistrat 8278 de cazuri de hepatita A, numarul a scazut la 4990 in 2007, ceea ce demonstreaza un acces imbunatatit la sursele sigure de apa. Totodata, bolile diareice acute raportate in Romania, in 2008, au fost legate de consumul de alimente contaminate si nu de consumul apei, a mai aratat acesta.

Cu ocazia conferintei, Romania, care a detinut timp de 3 ani presedintia programului ONU, a predat stafeta Norvegiei, unul dintre statele europene cele mai active in domeniul protectiei mediului.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri