Jumătate din Europa optează pentru o agricultură fără organisme modificate genetic

Jumătate din cele 28 de țări ale Uniunii Europene și trei dintre regiunile sale au optat să interzică cultivarea de organisme modificate genetic pe teritoriile lor, năruind orice speranță pentru industria biotehnologiei.

omg

În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat și în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania american Monsanto.

În conformitate cu noile reguli ale UE convenite în luna martie, 15 țări au informat Burxelles-ul că vor trimite cereri de excludere teritoriale pentru produsele multinaționalelor active în domeniul biotehnologiilor, inclusiv Monsanto, Dow, Syngenta și Pioneer. Surse din industrie a avertizat că Europa ar putea deveni în curând un „cimitir” pentru produsele biotehnologice, însă ecologiștii au salutat vestea.

De altfel, miercuri, Germania a devenit cea mai mare țară a UE care respinde culturile modificate genetic. Celelalte țări care au renunțat la aceste culturi sau au declarat că intenționează să renunțe sunt Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Franța, Italia, Ungaria, Grecia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia și Slovenia.

Scoția, Irlanda de Nord, din cadrul Regatului Unit al Marii Britanii, și Wallonia, regiune a Belgiei, au optat de asemenea pentru interzicerea acestor culturi. Țara Galilor a anunțat și ea că se altiră acestui curent, ceea ce face ca Anglia să fie singura țară din Insulele Britanice care mai permite cultivarea plantelor modificate genetic. Termenul final pentru anunțarea retragerilor este de 3 octombrie, iar până atunci cel puțin două țări ale UE mai sunt de așteptat să se alăture listei.

România nu se alatură curentului
România nu se va număra printre țările europene care au anunțat deja ca se vor opune cultivării de organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Agriculturii la solicitarea Green Report.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu intenționează să solicite Comisiei Europene modificarea domeniului geografic de aplicare a autorizației porumbului MON 810, în baza prevederilor art. 26c (1) din Directiva (UE) 2015/412 a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2001/18/CE în ceea ce privește posibilitatea statelor membre de a restricționa sau de a interzice cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor„, se arată în documentul ministerului.

Potrivit informațiilor solicitate, în Romania, în anul 2015, s-au cultivat 2,5 ha porumb modificat genetic MON 810 la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni. Până în prezent, productia de porumb MON810 realizată, de altfel, singura specie autorizată pentru cultivare în scop comercial în UE, a fost destinată consumului furajer.

Citește și:

Exclusiv GR: România nu va interzice cultivarea OMG

Germania pregătește interzicerea cultivării organismelor modificate genetic

PE a votat pentru a da țărilor membre dreptul legal de a interzice cultivarea de OMG

spot_img

Ultimele știri