Jumatate din energia produsa de ENEL va fi obtinuta pe baza de carbune

Energia obtinuta din carbune de principala companie italiana producatoare de energie, ENEL, va creste pana la 50 la suta, in urmatorii cinci ani, scrie The New York Times. ENEL va schimba materia prima pe baza careia functioneaza marea sa uzina, trecand de la petrol la carbune, iar in perioada mentionata proportia carbunelui utilizat in producerea energiei electrice va creste, in Italia, de la 14 la 33 la suta.

"Pentru a evita petrolul, care este din ce in ce mai costisitor, planul nostru este sa transformam uzinele pe baza de petrol in uzine pe baza de carbune, folosind tehnologia pentru carbune curat. Va fi cea mai curata centrala pe baza de carbune din Europa. Speram sa demonstram ca este posibila folosirea sustinuta si nepericuloasa pentru mediu a carbunelui", a explicat directorul ENEL pentru generarea si gestionarea energiei, Gianfilippo Mancini.

In contextul preturilor-record la petrol si gaze, al ingrijorarii fata de securitatea energetica si de aversiunea fata de energia nucleara, se estimeaza ca tarile europene vor pune in functiune aproximativ 50 de centrale pe baza de carbune in urmatorii cinci ani, care vor activa pentru urmatoarele cinci decenii, desi expertii in schimbarea climei afirma ca emisiile de carbon trebuie reduse rapid, pentru a se tine in frau incalzirea globala.

In ceea ce priveste Statele Unite, aici este posibil ca mai putine centrale noi pe baza de carbune sa isi inceapa activitatea, pe de o parte din cauza unei dificultati in obtinerea autorizatiilor necesare, iar pe de alta parte, din cauza ca puterea nucleara ramane o alternativa. Astfel, dintre cele 151 de propuneri existente la inceputul lui 2007, s-a renuntat la peste 60 pana la finalul anului, multe dintre ele fiind blocate de guverne, in timp ce altele se afla in procese.

Reorientarea spre carbuni starneste un val de ingrijorare in randul activistilor din domeniul mediului inconjurator, care avertizeaza ca lumea intra pe o traiectorie periculoasa, ce va face imposibila tinerea sub control a fenomenului de incalzire globala, precizeaza The New York Times. Proprietarii centralelor energetice din Europa subliniaza faptul ca fabricile nou construite respecta cat mai mult posibil normele de mediu, insa criticii sunt de parere ca expresia "carbune curat" este doar un vis, un oximoron in ceea ce priveste emisiile de carbon care determina schimbarea climei.

In schimb, sustinatorii utilizarii carbunelui in obtinerea energiei electrice spun ca, din punct de vedere al costului si al securitatii energetice, carbunele prezinta numeroase avantaje: rezervele de carbune vor dura 200 de ani, nu doar 50 – ca in cazul gazelor sau al petrolului, carbunele este relativ ieftin in comparatie cu petrolul si cu gazele naturale, cu toate ca pretul carbunelui s-a triplat in ultimii cativa ani. De asemenea, trebuie subliniat faptul ca desi sute de tari exporta carbune, nu exista un cartel al carbunelui, fiind posibila negocierea preturilor.
Pe de alta parte, carbunele produce mai mult dioxid de carbon decat gazul natural sau petrolul, iar in conditiile in care carbonul nu este captat si izolat, carbunele nu poate fi ecologic.

"Rezolvarea acestei probleme presupune coordonare globala si investitii de miliarde de dolari, pe care nicio tara nu pare dispusa sa le cheltuiasca", a afirmat Jeffrey D. Sachs, director al Institutului Pamantului din cadrul Universitatii Columbia.

Totodata, exista si problema izolarii si a stocarii carbonului, geologii trebuind sa stabileasca daca exista locatii subterane potrivite, sa calculeze cat carbon ar putea "gazdui" acestea, iar apoi sa gaseasca o modalitate de a impiedica scurgerile, caci o scurgere masiva de carbon subteran ar putea fi la fel de periculoasa ca si scurgerea de lichid nuclear, potrivit criticilor.

Construirea uzinelor ce ar putea fi adaptate la captarea de carbon costa cu 10-20 la suta mai mult, iar in ziua de azi exista foarte putine. Pentru cele mai multe centrale energetice pe baza de carbune, costul transformarii ar fi "fenomenal", a concluzionat un raport al Agentiei Americane pentru Protectia Mediului.

spot_img

Ultimele știri