Jumătate din energia produsă anul trecut a fost obținută din resurse regenerabile

După centralele pe cărbune, cele care folosesc resurse regenerabile sunt cele mai mari furnizoare de energie, conform unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie. Specialiștii au anunțat că 60% dintre investițiile care s-au făcut în 2014 în domeniul energetic au fost investiții în regenerabile, dar avertizează că eforturile nu sunt suficiente.

Energie regenerabila

Aproape jumătate dintre centralele electrice construite anul trecut sunt centrale care folosesc resurse regenerabile, conform unui raport publicat ieri de Agenția Internațională pentru Energie (IEA). Specialiștii consideră că acesta este un semnal clar că are loc o tranziție a sectorului energetic spre alternative sustenabile.

Directorul IEA, Fatih Birol, a precizat că 60% dintre investițiile din sector sunt în energii regenerabile, concluzionând că: „Sectorul energiei regenerabile nu mai este unul de nișă, a devenit mainstream.

După energia obținută prin arderea cărbunelui, energia din surse regenerabile a fost a doua cea mai mare sursă energetică în 2014. Conform raportului, unul dintre factorii care au determinat tranziția a fost introducerea unor reglementări referitoare la eficiența energetică în cazul a peste un sfert dintre companiile din sector.

În contextul COP21, țările membre ONU și-au asumat obiective importante referitoare la generarea și consumul de energie regenerabilă. Acest fapt i-a determinat pe experții IEA să afirme că energia provenită din surse regenerabile va predomina în mixul energetic până în 2040. Până atunci, Uniunea Europeană și-a propus să își asigure cel puțin 50% din necesarul energetic din surse regenerabile, China și Japonia – în jur de 30%, iar Statele Unite și India – 25%.

Experții IEA avertizează însă că simpla asumare a acestor obiective nu este suficientă pentru a limita creșterea temperaturilor la 2 grade Celsius. Ei estimează că, până în 2100, temperaturile vor fi mai mari cu 2.7 grade. De aceea, Fatih Birol a făcut un apel la liderii statelor, pentru accelerarea schimbării:

Ca cel mai mare generator de gaze cu efect de seră, sectorul energetic trebuie să fie în centrul acțiunilor globale de luptă împotriva schimbărilor climatice. Liderii mondiali care se vor întâlni la Paris trebuie să stabilească o direcție clară pentru transformarea accelerată a sectorului energetic la nivel global. IEA va susține implementarea acordului prin toate instrumentele pe care le are: va monitoriza progresul, va promova adoptarea unor politici îmbunătățite și va spijini inovațiile tehnologice care pot îndeplini speranțele oamenilor referitoare la asigurarea unui viitor energetic sigur și sustenabil.

Investițiile în combustibili fosili subminează regenerabilele

Autorii raportului au apreciat că cea mai mare amenințare la adresa dezvoltării sectorului energiei regenerabile îl reprezintă acordarea de subvenții pentru combustibili fosili. În 2014, aceste subvenții au ajuns la 490 de miliarde de dolari, concurând în mod neloaial sectoarele energetice mai puțin poluante.

Cu toate acestea, ei estimează că prețul combustibililor fosili nu va crește semnificativ, descurajând astfel investițiile viitoare în energii poluante. În ultimul deceniu, prețul barilului de petrol a rămas în jurul valorii de 50 de dolari, iar în următorii 5 ani experții IEA nu se așteaptă creșteri mai mari de 60%. Pentru 2015, se preconizează o scădere cu 20% a producției de energie din combustibili fosili.

 

 

spot_img

Ultimele știri