Judetul Alba, primul care dispune de harta eoliana

Judetul Alba este primul din tara care are o harta eoliana, ce a fost lansat astazi de autoritatile din judet. Harta a fost realizata dupa masuratori profesioniste desfasurate timp de opt luni, ale caror rezultate au fost coroborate cu datele istorice ale statiilor meteo existente pentru zona judetului Alba. 

Proiectul a fost realizat de autoritatile locale in parteneriat cu o organizatie germana, iar rezultatul analizelor arata ca judetul Alba are potential eolian substantial in zone limitate.

Activitatile proiectului au fost legate de identificarea siturilor cu potential pentru centralele eoliene precum si realizarea de masuratori de vant semnificative pentru judetul Alba. Rezultatele sunt publicate in forma unei harti eoliene detaliate care arata potentialul de energie eoliana existent in zona judetului Alba.

Coordonarea locala și punerea in aplicare a activitatilor proiectului au fost efectuate de catre Consiliul Judetean Alba si GTZ, in colaborare cu Agentia Locala a Energiei Alba (ALEA), Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia si IWC, o companie mixta intre Windkraft Nord (WKN) și Siemens cu sediul in Husum care a format un Parteneriat public-privat (PPP) cu GTZ pentru implementarea proiectului.

Parcurile mari nu sunt rentabile

Pentru evaluarea potentialului eolian al judetului Alba, in apropiere de Alba Iulia a fost montat un turn cu inaltimea de 85 m, dotat cu echipamente moderne de masurare, pentru evaluarea curentilor de aer, analizandu-se inregistrarile obtinute in perioada 8.11.2009 – 30.6.2010. Masuratorile confirma, pe de o parte, ca viteza vantului nu creste proportional cu cresterea inaltimii, iar pe de alta parte, ca, punctele de masurare sunt influentate foarte mult de pozitia vaii.

Carpatii Apuseni si Carpatii Meridionali ecraneaza suprafete mari ale judetului, iar vaile produc efectul de canalizare a vantului. 

Viteza vantului masurata in aproximativ opt luni din turnul de 85 de m afost de 4,24 m/s. Drept urmare, producerea energiei eoliene in parcuri de mari dimensiuni nu este rentabila in aceasta locatie, la momentul actual, cu tehnologia existenta pe piata. In restul zonei supuse studiului, vitezele medii prognozate sunt cuprinse intre 5,0 si 6,0 m/s ca medie anuala, la o inaltime de 100 m a centrului de greutate, in cele mai bune pozitii expuse.

”O harta a potentialului eolian este foarte importanta, chiar decisiva in identificarea unor zone, care, la randul lor, pot fi rentabile din punct de vedere economic pentru producerea de energie eoliana. Cu toate acestea, este necesara realizarea unei masuratori suplimentare a vantului in zona centrului de greutate, pe o durata minima de un an pentru a stabili datele exacte ale unei investitii ulterioare”, se arata in comunicatul remis de Agentia locala a Energiei Alba.

Informatii detaliate legate de proiectul romano-german, de colaborarea intre cele doua parti si de rezultatele masuratorilor de vant vor fi oferite incadrul Conferintei Internationale de Energie Regenerabila ce va avea loc maine la Alba Iulia, cu participarea celor mai importanti specialisti in probleme de energie din Romania. 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri