Curtea de Apel Alba Iulia a decis, miercuri, suspendarea judecarii cauzei dintre Kronochem Sebes si Garda Nationala de Mediu (GNM) referitoare la demolarea unei instalatii de formaldehida, dupa ce compania a solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie stramutarea dosarului.
ICCJ a acordat termen pentru analiza cererii de stramutare depusa de Kronochem pentru data de 8 iulie. In consecinta, la termenul de miercuri, magistratii Curtii de Apel Alba Iulia au suspendat judecarea acestei cauze pana ce ICCJ va lua o decizie in legatura cu stramutarea sau nu a acestui proces.
In urma cu trei saptamani, la primul termen al recursului impotriva deciziei GNM referitoare la demolarea unei instalatii de formaldehida, compania din Sebes a depus o cerere de amanare pentru lipsa de aparare. Kronochem are calitatea de reclamant in acest proces, dupa ce societatea a pierdut, in februarie, la Tribunalul Alba.
Potrivit conducerii GNM, institutia a fost actionata in instanta in zece procese de catre compania din Sebes.
In ultimul an, comisarii de mediu au efectuat in jur de 20 de controale la societatea din Sebes, soldate cu amenzi in valoare de peste o jumatate de milion de lei. De mentionat ca toate amenzile date au fost atacate in justitie de societatea din Sebes. In prezent, sunt pe rolul instantelor zece dosare, toate fiind castigate pana la momentul de fata, la Judecatoria Alba Iulia si Tribunalul Alba, de GNM.
La Sebes functioneaza o instalatie de formaldehida, Kronochem, cu o capacitate de 30.000 de tone pe an. Kronochem vizeaza punerea in folosinta a unei noi instalatii de formaldehida unde ar urma sa se produca, anual, 60.000 de tone din acest produs chimic
Dezvoltarea unei noi capacitati de producere a formaldehidei, substanta cu posibil efect cancerigen, investitie evaluata la zece milioane de euro, a provocat o opozitie intensa in randul unei mari parti a localnicilor, avand loc chiar si un referendum, nevalidat insa. Conducerea companiei sustine insa ca productia de formaldehida nu ar implica nici un risc pentru populatie.
Societatea din Sebes a depus recurs, la inceputul lunii februarie, impotriva sentintei Tribunalului Alba privind demolarea noii instalatii de formaldehida, ridicata fara aviz de mediu si autorizatie de constructie.
Compania internationala Kronospan, cu fabrici de formaldehida in tari din Uniunea Europeana, Rusia si China, acopera 2 % din capacitatea de productie la nivel mondial. Germania si Italia sunt tarile cu cea mai mare productie anuala de formaldehida din UE, asigurand aproximativ 10% din cantitatea produsa anual in lume.
Kronospan detine fabricile de PAL si MDF din Sebes din 2004, cand le-a achizitionat de la grupul italian MDF Fratti. Investitiile realizate in Romania se ridica la peste 250 de milioane de euro.