Joint Danube Survey 2, in presa de azi

Jurnalul National: Expeditie prin tarile dunarene

Elaborarea manualului indicatorilor de calitate a Dunarii, valabil pentru urmatorii sase ani, a inceput la Regensburg – Germania, la data de 13 august, si se va incheia dupa 46 de zile la Tulcea, la 27 septembrie. Autoritatile internationale de mediu au fost puse pe jar ca urmarea poluarii in mai multe randuri a fluviului Dunarea cu combustibil provenind de la depozitele din Portul Comercial Prahovo (Serbia).

Luni, 10 septembrie, in portul severinean au ajuns cele trei nave ale expeditiei stiintifice "Join Danube Survey 2. Navele vor parcurge 2.375 km de Dunare, de-a lungul a 11 tari europene. Aceasta expeditie organizata de Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) este cea de-a doua, prima desfasurandu-se in 2001. Principalul obiectiv este monitorizarea calitatii apei Dunarii si a afluentilor sai in vederea stabilirii unor noi strategii pentru imbunatatirea calitatii apei si pentru evitarea poluarilor accidentale. Totodata, ICPDR doreste elaborarea, la Viena, a Manualului Indicatorilor de Calitate a Dunarii, valabil pentru urmatorii sase ani.

PROBE IN PREMIERA.

Fata de expeditia din 2001, in acest an, in premiera, vor fi recoltate probe de apa biologice, bacteriologice si de sedimente, de la suprafata si sectiunea de mijloc a apei, atat din Dunare, cat si din afluenti, respectiv Olt, Arges si Prut. Concomitent cu probele prelevate de pe vas, de specialistii straini, vor fi prelevate probe si de pe mal, de catre cei romani. In zona tronsonului romanesc al Dunarii se preconizeaza recoltarea din 36 de sectiuni pe unde trece fluviul.

Primul popas la tarmul romanesc al celor trei nave ale Expeditiei Internationale Stiintifice a Dunarii „Joint Danube Survey 2” (JDS2) a fost facut la Drobeta Turnu-Severin. Ieri, la primele ore ale diminetii, cercetatorii au fost primiti in port de Lucia Ana Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului si totodata presedintele Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR). Cei 30 de specialisti si oameni de stiinta din toate statele dunarene aflati la bordul navelor au fost primiti cu paine si sare de oficialitatile locale. „Joint Danube Survey 2” a fost finantata de toate statele riverane Dunarii. „Avem un mare respect pentru cei din echipa, pentru ca sunt cei mai buni specialisti din Europa si cu siguranta rezultatele vor fi reale si vom sti exact starea ecologica a Dunarii”, a spus Lucia Ana Varga.

INVESTIGATII.

In cadrul conferintei de presa, secretarul executiv al ICPDR, Philip Weller, a declarat ca pentru aceasta expeditie au fost cheltuiti 1.100.000 de euro, insa costul real este mult mai mare, avand in vedere ca nu au fost contabilizate si alte cheltuieli, cum ar fi, de exemplu, cele legate de efectuarea analizelor in laboratoarele nationale. Seful echipei de cercetatori, dr Bela Csanyi, a precizat ca, spre deosebire de prima expeditie din 2001, acum se pune un accent mai mare asupra investigarii elementelor de natura biologica. „In 2001, preocuparile au fost axate asupra sistemului fizico-chimic si au fost mai putin dezvoltate aspectele biologice. De aceasta data punem accent pe investigatiile de natura microbiologica.

Pe langa cele 250 de elemente chimice analizam si inca cinci tipuri de elemente biologice si totodata investigam si elementele hidromorfologice si cele privind pestii, pentru care a fost creata o echipa speciala”, a precizat cercetatorul ungar Bela Csanyi. Rezultatele obtinute in urma acestei expeditii internationale vor fi finalizate in primavara anului viitor si vor constitui baza legislativa ulterioara a masurilor de imbunatatire a calitatii Dunarii si combatere a poluarilor accidentale, ingrijorarea specialistilor legandu-se de poluarea Dunarii cu combustibil provenit de la Portul Comercial Prahovo (Serbia).

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

Romania Libera: Expeditia de supraveghere a Dunarii a ajuns in Romania

Dupa sase ani de la prima expeditie de supraveghere a Dunarii, "Joint Danube Survey – 2007" a ajuns, din nou, in sectorul romanesc al batranului fluviu.

Organizata sub patronajul Comisiei pentru Protectia Dunarii, expeditia, care cuprinde specialisti din mai multe tari riverane fluviului, a inceput pe 14 august, la Regensburg (Germania), si isi va incheia recoltarea de probe pe 28 septembrie, la Tulcea. Cele trei nave din convoi sunt, de fapt, un laborator plutitor in care se fac o parte din analizele privind calitatea apei Dunarii, ele vizand compozitia chimica, macrofitele, fitoplanetariul, depunerile de sedimente pe segmentele unde au avut loc unele lucrari hidrotehnice ori in apropierea gurilor de varsare ale unor afluenti ai Dunarii.

Pentru prima data, cursul fluviului este analizat si din punct de vedere hidromorfologic. Potrivit lui Filip Willer, secretarul Comisiei Dunarii, proiectul aflat in derulare trebuie sa cuprinda si studierea ecosistemelor din porturile de fluviu din Romania. "Este prematur sa ne pronuntam asupra calitatii apei Dunarii", a precizat domnul dr. Bela Csanyi, conducatorul expeditiei.

"Asta o vom face abia in primavara, dupa ce vom prelucra si interpreta datele obtinute. Cert este insa ca probele de sedimente luate in amonte de Drobeta Tr.-Severin, de la Bazias, Tekija si Coronini, atesta grade diferite de poluare, ceea ce da nastere unui dezechilibru ecologic." Fenomenul este generat si de cantitatea mare de ape uzate deversata in fluviu, dar si de neaerarea corespunzatoare a apei Dunarii, care are pe mai bine de 200 kilometri regim de semilac.

Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri