Johnson înlocuiește plasticul din bețișoarele de urechi cu hârtie, pentru a opri poluarea. Ce măsuri ia ONU

Conglomeratul american Johnson&Johnson a anunțat că va renunța la bețișoarele pentru urechi de unică folosință, fabricate din plastic, și le va înlocui cu unele din hârtie, potrivit The Independent. Totuși, decizia se va aplica doar în Europa, în timp ce magazinele din Australia, Asia și America de Nord vor comercializa în continuare bețișoare din plastic.  

poluare
foto: cottonbudproject.org.uk
Photo by Emma Martin Photography ©Fidra

 

Bețișoarele din plastic sunt surse de poluare pentru oceane, întrucât nu se pot recicla și de cele mai multe ori sunt aruncate în toaletă în loc să fie aruncate la gunoi.  În plus, din cauză că sunt foarte mici și trec prin sistemele de canalizare, ajung ușor în oceane.

Cât de dăunătoare pentru oceane sunt bețișoarele din plastic

Fidra, o organizație de mediu din Scoția, care militează pentru interzicerea acestor obiecte de îngrijire personală, explică cât de toxice sunt ele pentru mări și oceane. Faptul că sunt făcute din plastic le face să reziste sute de ani. Chiar dacă în timp bețișoarele se fragmentează în bucăți mai mici, ele vor fi mereu prezente. De asemenea, plasticul din bețișoarele poate absorbi din apa mării toxine foarte concentrate. Nu în ultimul rând, bucățile de plastic pot fi înghițite de pești sau alte viețuitoare marine cauzându-le, în cele din urmă, moartea.

Niamh Finan, marketing manager-ul Johnson&Johnson, a declarat pentru The Independent că la nivelul concernului, factorii de decizie sunt conștienți de amprenta de carbon a produselor lor.

„Recunoaștem că produsele noastre o amprentă de carbon și de aceea am făcut trecerea de la bețișoarele de plastic la cele de hârtie”, a declarat acesta.

Potrivit unei organizații de mediu din Marea Britanie, The Marine Conservation Society, bețișoarele pentru urechi sunt al șaselea cel mai întâlnit tip de gunoi de pe plajele din UK.

De asemenea, Organizația Națiunilor Unite avertizează că microplasticul (bucățile de plastic mai mici de 5 mm lungime) provenit din pungi, PET-uri și haine, prezent în apele oceanelor, reprezintă o amenințare serioasă asupra sănătății oamenilor.

#CleanSeas, campania prin care ONU vrea să salveze oceanele

În cadrul Economist World Ocean Summit care a avut loc recent în Bali, ONU a lansat campania #CleanSeas. Prin intermediul ei, organizația mondială îndeamnă țările să diminueze cantitatea de ambalaje din plastic, prin reglementări mai dure și politici guvernamentale mai clare.

Erik Solheim, șeful ONU al departamentului de mediu a declarat:

„Era și timpul să abordăm problema plasticului care ne distruge oceanele. Plasticul ajunge pe plajele din Indonezia, se depune pe fundul oceanului la Polul Nord și ajunge în lanțul alimentar, pe mesele noastre, la cină. Am așteptat prea mult, problema a devenit gravă și acest lucru trebuie să înceteze.”

De-a lungul acestui an, ONU va anunța măsuri prin care țările și mediul de business să elimine microplasticul din produsele de îngrijire personală, să interzică pungile de plastic de unică folosință și să reducă dramatic alte asemenea articole de unică folosință.

Zece țări au aderat deja la campania ONU – Belgia, Costa Rica, Franța, Grenada și Sata Lucia (din arhipelagul Caraibelor), Indonezia, Norvegia, Panama, Sierra Leone și Uruguay.

Producătorul american de calculatoare Dell s-a alăturat deja cauzei și a anunțat că va folosi pentru produsele sale ambalaje realizate din reziduurile colectate din apa oceanelor.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri