Johannesburg, al doilea Cernobil?

Cel mai mare oras din Africa de Sud, Johannesburg, este amenintat de un val de apa contaminata cu uraniu acumulata in fostele mine de aur, avertizeaza cercetatorii sud-africani, citati de Sky News.

Potrivit acestora, apa contaminata ar putea ajunge la suprafata in 2012, provocand un dezastru similar celui de la Cernobil.

Aceste ape, numite de cercetatori "drenaj acid de mina", ar putea coroda fundatiile cladirilor si contamina apa potabila din oras. "Ceea ce vedem este un dezastru catre care ne indreptam incet", a declarat doctorul Anthony Turton, un fost cercetator guvernamental.

Fenomenul apare atunci cand apa care a fost pompata afara din minele de aur se infiltreaza inapoi in bazinele minelor si se ridica la suprafata. Apele sunt contaminate cu uraniu si alte metale grele si prezinta acelasi nivel de aciditate ca sucul de lamaie.

"Ultima picatura" pentru apele Africii de Sud

Turton a fost demis din postul guvernamental, dupa ce a facut declaratii cu privire la acest subiect. "Nu este la fel de dramatic, dar infiltratiile vor produce inundatii si, ca la Cernobil, va fi afectata o zona uriasa, pentru o lunga perioada de timp", a subliniat el. In opinia sa, pentru sistemul hidrologic al Africii de Sud, acest lucru ar putea reprezenta "ultima picatura".

Guvernul ANC (de stanga) a anuntat ca monitorizeaza cu atentie cresterea nivelului acestor ape toxice si ca a creat un plan pentru a evita afectarea capitalei financiare a tarii.

"Nu va exista un film de groaza, peste 18 luni, la Johannesburg", a declarat Ntokozo Ncwabe, directorul Departamentului pentru Resurse Minerale. Insa, Guvernul nu a aprobat, pana in prezent, un plan, in valoare de peste 115,4 milioane de euro, de pompare a acestor ape departe de oras, iar implementarea acestuia ar putea avea loc prea tarziu, comenteaza postul.

Poluarea reprezinta o "mostenire" a perioadei de peste 100 de ani de extractie a aurului, in zona din jurul Johannesburg-ului, dar si o criza pe care guvernele acestei tari, inclusiv in perioada de apartheid, au ignorat-o, afirma postul britanic de televiziune. Desi, companiile miniere sunt responsabile juridic pentru pagubele produse mediului inconjurator, la poluare au contribuit peste 6.000 de mine abandonate, unele dintre ele apartinand unor societati care au disparut de multi ani.

Mediafax

spot_img

Ultimele știri