Jocurile de la Rio, certificate ISO. Ce măsuri garantează sustenabilitatea evenimentului

Poluarea cauzată de organizarea unor evenimente sportive este un subiect intens dezbătut în spațiul public. Însă, din ce în ce mai des, organizatorii unor astfel de evenimente încearcă să își limiteze impactul asupra mediului și comunităților. Din această categorie fac parte și organizatorii Olimpiadei de la Rio, care va avea loc în vara acestui an.

19.03.2015.500DTC.Macote. Pào de Açucar. Rio de Janeiro. BRASIL.

Organizatorii Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Rio au obținut recent certificarea de sustenabilitate ISO 20121. Aceasta atestă faptul că evenimentul va avea un impact economic pozitiv, că nu va afecta negativ comunitatea locală sau mediul înconjurător, că vor avea un consum minim de energie și resurse, dar și că își va reduce la minimum cantitatea de deșeuri generate.

Jocurile olimpice de vară se vor desfășura într-o clădire temporară, care ulterior va fi demolată. 80% dintre stucturile rămase vor fi refolosite în cadrul altor construcții. Pe lângă faptul că materia primă va fi reciclată, clădirea va folosi cu 70% mai puțină energie decât clădirile tradiționale similare. În plus, va reduce semnificativ consumul de apă, cu ajutorul unor sisteme inteligente pentru toalete și pentru colectarea apei de ploaie.

În ceea ce privește transportul, organizatorii s-au asigurat că deplasarea autobuzelor și camioanelor se va realiza în mod sustenabil. Au optat pentru utilizarea unui combustibil care conține ulei alimentar reciclat în proporție de 20%, o soluție mai puțin poluantă decât folosirea diesel-ul pe post de combustibil. De asemenea, au optimizat rutele pe care vor fi transportate cele 30 de milioane de produse de care va fi nevoie.

În ciuda tuturor acestor măsuri, se estimează că operațiunile din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio vor genera aproximativ 500.000 de tone de dioxid de carbon. La acestea, se adaugă poluarea generată de participanți, care va ajunge cel mai probabil la 1,5 milioane de tone. Organizatorii își vor neutraliza însă emisiile, investind în proiecte verzi din sectorul agriculturii, manufacturii și ingineriei civile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri