Jocul Colaj Climatic, despre schimbările climatice, acum și în România

Board game-ul Colaj Climatic, care este jucat în 46 de țări, a ajuns acum și în România. Se poate juca între prieteni, în team building sau la școală, cu ajutorul unui facilitator, iar participanții învață prin joc despre cauzele și consecințele schimbărilor climatice.

Prezent deja în 46 de țări, Colaj Climatic este un atelier distractiv, participativ și creativ care le permite participanților să învețe prin joc despre cauzele și consecințele schimbărilor climatice, având la bază raportul Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) – cea mai de încredere resursă despre schimbările climatice din lume.

Climate Collage este sponsorizat de Valérie Masson-Delmotte, co-președinte al grupului de lucru IPCC și om de știință.

Colaj Climatic a fost, printre altele, citat de fostul ministru francez pentru tranziția ecologică și de solidaritate, Nicolas Hulot, ca un joc care demonstrează inteligent și cu succes complexitatea unei situații care nu este nici foarte vizibilă, nici tangibilă – că oamenii afectează evoluția climei și că consecințele schimbărilor climatice vor fi foarte dăunătoare pentru activitățile umane.

În momentul de față sunt 5.000 de facilitatori ai acestui joc, în 46 de țări, și 115.000 de persoane au jucat jocul. Misiunea creatorilor jocului este ca un milion de persoane să fie sensibilizate în privința problemelor de mediu până la sfârșitul lui 2021.

În România, referent al brandului internațional este Roxana Buzețelu, fondator al ONG-ului Micile Bucurii.

„Sunt foarte entuziasmată că putem juca acum Colaj Climatic și în România, este un joc inovator, de echipă, ce mizează pe creativitate și pe informație valoroasă despre mediu, fără să fie greoaie, ca în rapoartele științifice, uneori. Este o modalitate genială de a înțelege baza științifică a schimbărilor climatice, un pas important pentru ca apoi să acționăm, fiecare dintre noi, în viața de zi cu zi, pentru un trai sustenabil și o natură sănătoasă”, a spus Roxana.

„Misiunea mea ca referent este să extind jocul în România, să cresc numărul de facilitatori, iar fiecare facilitator să joace cât mai mult jocul. Jocul nu se poate juca fără un facilitator dedicat, deci nu poate fi cumpărat sau închiria per-se”, a explicat aceasta pentru Green Report.

Jocul se poate juca între prieteni (șase – opt persoane), în team building sau la școală, cu ajutorul unui facilitator. Solicitările pot fi trimise la romania@climatecollage.org.

Cum se joacă

Participanții vor fi împărțiți în echipe pentru a găsi relațiile cauză-efect dintre cele 42 de cărți. În mod colectiv, vor construi un colaj care să explice schimbările climatice. Folosind nu doar mințile lor raționale, ci și creativitatea, vor adăuga culoare, vor alege un titlu, vor desena și vor scrie mesaje în jurul cărților.

Această fază creativă este esențială astfel încât cunoștințele să se așeze în mod corespunzător. Fiecare echipă este apoi invitată să-și prezinte pe scurt colajul – care poate fi folosit ca poster pentru a fi atârnat pe perete după atelier.

Rezumatul final este o discuție colectivă despre schimbările climatice și impactul acesteia asupra traiectoriilor noastre colective și individuale. Soluțiile și schimbările la nivel personal, economic sau politic pot fi discutate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri