Joachim Quoden, Pro Europe: Consumatorii nu simt costurile reale ale ambalajelor

Ambalaje reciclabile, fabricate cu resurse mai putine, dar in acelasi timp suficient de rezistente pentru a proteja produsele, evitarea supraimpachetarii si reutilizarea sunt principalele solutii pentru prevenirea generarii deseurilor, explica Joachim Quoden, director general al Pro Europe, organizatia-umbrela la nivel european in domeniul ambalajelor. Pentru a grabi acest proces, producatorii trebuie stimulati sa isi optimizeze ambalajele, iar consumatorii trebuie sa inteleaga costurile reale ale ambalajelor care devin deseuri, spune Quoden intr-un mic interviu acordat GreenReport.

Green Report: Vorbeati despre produsele ambalate excesiv si despre cum unii producatori nu iau in calcul schimbarea modului in care le impacheteaza. Cum ar putea fi ei stimulati pentru a avea ambalaje mai prietenoase cu mediul, dar care sa tina cont si de obiectivele lor comerciale?

Joachim Quoden: In primul rand, producatorii trebuie sa inteleaga ca au doua motive pentru a optimiza ambalajele. Primul il reprezinta costurile – cu cat folosesc mai mult ambalaj, cu atat e mai scump. De asemenea, este o problema de management al deseurilor, fiindca ei sunt responsabili de ceea ce se intampla cu ambalajele. Daca ia in calcul aceste motive, orice producator se va gandi de doua ori cand isi va alege ambalajele. Insa sunt unii, cum sunt producatorii de praline, de exemplu, care spun ca oamenilor le place sa fie bomboanele ambalate separat si ca nu le-ar mai cumpara daca n-ar fi ambalate individual. Producatorii trebuie stimulati sa isi optimizeze ambalajele.

GR: Cum pot fi influentati consumatorii sa contribuie la prevenirea generarii deseurilor?

JQ: Este un pericol aici: consumatorii nu resimt costurile reale ale ambalajelor care devin deseuri. Daca ar fi afectati de pretul producerii lor, transportului, depozitarii si administrarii lor, ar intelege mai bine rolul pe care il au.

GR: Cum sta Europa la capitolul deseuri alimentare? Care sunt tarile in care se arunca cea mai multa mancare?

JQ: In toate tarile UE se arunca multa mancare. Recent, Marea Britanie a recunoscut ca are o problema reala cu deseurile alimentare si a facut si un studiu pentru a afla cat de grava este situatia. Cu toate acestea, este incomparabil nivelul la care se arunca mancarea in Europa fata de tari precum India, unde cantitatile de deseuri sunt uriase. Principalele motive sunt ambalajele nepotrivite, transportul si depozitarea necorespunzatoare. In Europa s-au facut pana acum progrese semnificative, dar tot mai avem de lucrat la optimizarea ambalajelor.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri