Cinci tone de puieti de jneapan au fost transportate cu elicopterul in Masivul Retezat pentru impadurirea si consolidarea unei zone foarte abrupte, degradata de pasunatul excesiv al oilor.
Cei 1.600 de puieti au fost adusi cu camionul de la o pepiniera, pana in zona Gura Apelor, dupa care au fost preluati cu elicopterul. Jnepenii vor fi plantati, timp de o saptamana, in zona Dragasanu, din Parcul National Retezat.
"Locul de impadurire este situat intr-o zona foarte abrupta, unde nu se poate face transportul puietilor cu alte mijloace. Locul este situat intre doi versanti, intr-o ravena adanca de aproape 30 de metri. Impadurirea se va desfasura destul de greu, pentru ca rangerii si voluntarii care vor lucra acolo se vor lega cu corzi ca sa nu cada de la inaltime", a declarat, miercuri, Florina Crisan, responsabil cu relatiile publice in cadrul Administratiei Parcului National Retezat (APNR).
Pasunatul excesiv al oilor a produs o puternica eroziune a solului, in zona Dragsanu formanduse o ravena care se transforma in torent atunci cand ploua. Pentru refacerea locului vor fi facute terase ecologice pe care vor fi plantati jnepenii, acestia urmand sa consolideze terenul.
Pentru plantarea puietilor, rangerii Parcului National Retezat si voluntarii de la organizatia "Copacul de hartie" vor ramane, timp de o saptamana, intr-o tabara de corturi. Jnepenii au fost adusi din pepiniera cu un manson de trei kilograme de pamant, la radacina, specialistii Parcului exprimandusi speranta ca 75 la suta dintre puieti se vor adapta noilor conditii din Retezat.
Actiunea APNR face parte din proiectul Life ’Managementul Conservativ al Habitatelor Alpine ca Sit Natura 2000 in Parcul National Retezat’. Proiectul a inceput, anul trecut, in zonaMasivului Retezat, prin refacerea mai multor pasuni alpine.