Era energetica a apus. Resursele se termina. Ne aflam in pragul celei de-a treia revolutii industriale a omenirii care presupune reorganizarea energetica si reorganizarea comunicarii la nivel mondial, a aratat Jeremy Rifkin, presedintele Fundatiei pentru Dezvoltare Economica din SUA si consilier pe probleme de mediu pe langa Comisia Europeana, intr-un discurs tinut miercuri in Bucuresti.
Expertul pe probleme economice a identificat patru mari probleme ale planetei in acest moment: schimbarile climatice, cresterea inflatiei si marginalizarea saracilor, cresterea instabilitatii politice si momentul petrol peak, in care nu se mai pot exploata zacamintele de petrol. "Depindem de abilitatile viitorilor lideri de a identifica si rezolva aceste patru mari probleme", spune Jeremy Rifkin.
In ceea ce priveste cea de-a treia revolutie industriala, expertul identifica patru piloni care trebuie sa stea la baza acesteia. Primul este dezvoltarea energiilor regenerabile care se afla la inceput. "Avem o mica fereastra de 10 ani in care trebuie sa schimbam regimul energetic. Prima mare greseala pe care am facut-o este producerea bioetanolului. Aceasta polueaza mai mult decat combustibilii fosili", a spus Rifkin.
Pilonul numarul doi pe care l-a prezentat Rifkin este sectorul de constructii. Cheia, spune acesta, este ca noile cladiri sa functioneze si ca centrale energetice, sa externalizeze energia in surplus. "In 25 de ani milioane de cladiri, resedinte, birouri, mall-uri, parcuri industriale, toate vor fi construite pentru a servi atat ca habitate, cat si ca centrale energetice", a declarat expertul.
Pentru stocarea optima a energiilor regenerabile, Rifkin a identificat cel de-al treilea pilon al noii revolutii, hidrogenul, mediu universal de stocare a tuturor formelor de energie regenerabila. "Pentru maximizarea energiilor regenerabile si pentru minimalizarea costurilor va fi necesara dezvoltarea metodelor de stocare a energiilor. Exista un mediu de stocare care este disponibil si care poate fi eficient. Hidrogenul este mediul universal care stocheaza toate formele de energie regenerabila si asigura furnizarea stabila pentru generarea curentului electric si, la fel de important, pentru transport", a declarat Rifkin.
Cel de-al patrulea si ultimul pilon este dezvoltarea unei retele de comunicare globale, spune Rifkin, actiune care va costa, in opinia expertului, peste 1 trilion de dolari. In incheierea discursului sau, reputatul expert in modele economice a dat un sfat atat Romaniei cat si intregii lumi: "Deschideti usa celei de-a treia revolutii industriale si asigurati-va ca lasati ceva mostenire generatiilor urmatoare".
Jeremy Rifkin a tinut un discurs in cadrul seriei de seminarii "Mediul, intre prezent si viitor", organizata de compania de PR si evenimente Theone TDI, sub patronajul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, in perioada 10-11 iunie.
Jeremy Rifkin este autor a 17 carti despre impactul schimbarilor tehnologice si stiintifice asupra economiei, fortei de munca, societatii si mediului. Cartile sale au fost traduse in peste 30 de limbi si sunt folosite in sute de universitati, corporatii si agentii guvernamentale din toata lumea.