Guvernul japonez analizează posibilitatea ieşirii din Comisia internaţională privind vânătoarea de balene (International Whaling Commission-IWC) în încercarea de a scăpa de regulile impuse către de aceasta şi de a relansa vânătoarea în scop comercial a balenelor.
„Analizăm toate opţiunile”, inclusiv retragerea din IWC, a declarat pentru AFP Yuki Morita, un oficial din cadrul Agenţiei pentru pescuit.
„Nimic nu este decis, totul este studiat”, a confirmat un oficial al Ministerului de Externe.
Ambii responsabili au insistat că poziţia oficială a ţării nu s-a schimbat pe moment, reamintind că Japonia ameninţase că va părăsi IWC în luna septembrie, atunci când comisia a respins cererea sa de a relua vânătoarea în scop comercial.
Pe 15 septembrie, reuniunea acestui organism s-a încheiat cu respingerea unui text prezentat de Japonia intitulat „calea de urmat”.
Balenele îşi schimbă cântecele odată la câţiva ani, în cadrul unor ”revoluţii culturale” – studiu
Documentul viza stabilirea a două opţiuni în cadrul IWC, un organism format din 89 de state membre, pentru a face să coexiste conservarea şi vânătoarea în scop comercial a balenelor.
De asemenea, propunerea ar fi pus capăt moratoriului privind această activitate instituit în 1986, însă ţările care se opun vânătorii de balene în scop comercial, conduse de Australia, Uniunea Europeană şi Statele Unite, au respins textul japonez cu 41 voturi la 27.
Ministrul adjunct al pescuitului din Japonia, Masaaki Taniai, a declarat că regretă profund rezultatul votului şi a vehiculat opţiunea ca ţara sa să părăsească IWC.
Japonezii au ucis 333 de balene, din care 122, gestante
Potrivit agenţiei japoneze de ştiri Kyodo, decizia de a părăsi sau nu IWC va fi luată oficial înainte de sfârşitul anului.
În caz de retragere, Japonia va trebui să se aştepte la un val de critici din străinătate şi la crearea unui nou front între cei care se opun şi cei care susţin vânătoarea cetaceelor , pe care japonezii, în special facţiunea naţionalistă, o consideră o importantă tradiţie niponă.
Vasele japoneze se abţin în momentul de faţă să meargă să vâneze în apele Antarcticii şi se mulţumesc să captureze balene în mările din apropierea arhipelagului, a indicat Kyodo.
Islanda reia vânătoarea de balene rorqual după doi ani de pauză
Japonia este semnatara moratoriului privind vânătoarea de balene deci în 1986 de către IWC, dar se foloseşte de o ambiguitate a textului care autorizează vânătoarea de cetacee în scopuri ştiinţifice, astfel că până la urmă carnea ajunge pe tarabele comercianţilor.
Deşi este adevărat că imediat după război, într-o Japonie confruntată cu foametea, carnea de balenă a constituit o sursă importantă de proteine, în prezent majoritatea japonezilor susţin că nu consumă carne de balenă, sau dacă da, o fac foarte rar.