Japonia şi-a anunţat retragerea din Comisia privind vânătoarea de balene, și va relua pescuitul comercial

Japonia şi-a anunţat miercuri retragerea din Comisia internaţională privind vânătoarea de balene (International Whaling Commission, IWC), punând în aplicare o ameninţare făcută în septembrie, și va relua pescuitul comercial în iulie anul viitor, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului.

Vânătoarea de balene comercială a fost interzisă de IWC în 1986, după ce unele specii au fost aproape de dispariție.

Oficialii din Japonia, un membru al IWC din 1951, spun că a mănca balenele face parte din cultura țării.

De mai mulți ani, Japonia a vânat balene pentru ceea ce se numește „cercetare științifică” și pentru a vinde carnea, un program criticat de către conservatori.

Retragerea înseamnă că Japonia va putea să vâneze în mod liber specii protejate în prezent de IWC, cum ar fi balenele minke.

Guvernul nipon deschide prin decizia sa un nou front între criticii şi adepţii pescuitului de cetacee, pe care japonezii, în special din segmentul naţionalist, îl consideră o importantă tradiţie niponă multiseculară.

Balenele îşi schimbă cântecele odată la câţiva ani, în cadrul unor ”revoluţii culturale” – studiu

Japonia nu a încetat niciodată complet să pescuiască balene. Ea se foloseşte de o portiţă a moratoriului din 1986, care autorizează pescuitul cetaceelor pentru cercetare. Carnea de balenă ajunge însă în cele din urmă pe rafturile magazinelor de peşte.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, a declarat că vânătoarea de balene în scop comercial ar fi limitată la apele teritoriale japoneze și zonele economice.

În consecință, Japonia va opri vânătoarea în apele antarctice și în emisfera sudică, o decizie pe care grupurile  care luptă pentru conservarea balenelor au salutat-o înainte de confirmarea oficială.

Un oficial al guvernului japonez a declarat că IWC nu a fost suficient de angajată pentru unul dintre obiectivele sale, acela de a sprijini vânătoarea de balene în scopuri comerciale durabile.

Acesta a acuzat IWC că se concentrează doar pe scopul de a conserva numerele.

O serie de comunități de coastă din Japonia au vânat balene de secole, dar consumul a crescut doar după Cel de al Doilea Război Mondial, când balenele au fost principala sursă de carne. În prezent majoritatea japonezilor susţin că nu mai consumă carne de balenă sau o fac foarte rar.

Potrivit ziarului japonez Asahi, carnea de balene reprezintă doar 0,1% din carnea vândută în Japonia.

Islanda reia vânătoarea de balene rorqual după doi ani de pauză

Ministrul Mediului din Australia a cerut Japoniei să îşi reconsidere controversata sa decizie de a se retrage din IWC. Melissa Price a dezvăluit într-o declaraţie oficială că guvernul din care face parte este „extrem de dezamăgit” de decizia Japoniei, pe care o consideră „regretabilă”.

„Australia cere Japoniei să revină în Convenţia pentru reglementarea vânătorii de balene şi în Comisia Internaţională privind vânătoarea de balene în regim de prioritate. Australia continuă să se opună cu fermitate în faţa tuturor formelor de pescuit comercial şi aşa-zisei ‘vânători de balene în scopuri ştiinţifice”, a declarat Melissa Price.

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri