Japonia se pregătește să deverseze în mare apa contaminată de la centrala Fukushima

Guvernul japonez a elaborat un plan pentru eliberarea în mare a apei contaminate din centrala nucleară Fukushima, care include inclusiv standarde de compensare pentru industria locală și un raport de evaluare a siguranței, scrie Reuters. 

Japonia a anunțat încă din aprilie că va deversa, în etape, peste 1 milion de tone de apă contaminată după ce aceasta va fi tratată și diluată, începând cu primăvara anului 2023. Anunțul a provocat îngrijorări din partea pescarilor locali și obiecții din China și Coreea de Sud vecine.

La începutul acestei luni, operatorul centralei Tokyo Electric Power a făcut cunoscute planuri detaliate pentru eliminare, inclusiv construirea unui tunel subacvatic pentru eliberarea apei.

În cadrul schemei guvernamentale, Japonia își propune să stabilească standarde pentru compensarea daunelor cauzate de ceea ce a descris drept „zvonuri dăunătoare” asupra industriilor locale precum pescuitul, turismul și agricultura, consolidând în același timp capacitatea de monitorizare și transparența pentru a evita daunele reputaționale.

De asemenea, Japonia se așteaptă ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să întocmească o evaluare intermediară a siguranței anul viitor, pe baza analizei sale asupra siguranței apei tratate, a competenței laboratoarelor de analiză locale și a cadrelor de reglementare.

Într-un efort de a îmbunătăți transparența pentru a câștiga încrederea comunității internaționale, Japonia a cerut AIEA în aprilie să efectueze o evaluare pentru a evalua și a consilia cu privire la manipularea apei.

La un deceniu după ce un cutremur masiv și un tsunami au devastat coasta de nord-est a țării, dezactivând centrala și provocând cel mai mare dezastru nuclear din lume de la Cernobîl, aproape 1,3 milioane de tone de apă contaminată s-au acumulat pe amplasament.

Apa, suficientă pentru a umple aproximativ 500 de piscine de dimensiuni olimpice, este stocată în rezervoare uriașe la un cost anual de aproximativ 100 de miliarde de yeni (870 de milioane de dolari), iar spațiul se epuizează.

Japonia a susținut că eliminarea apei este necesară pentru a continua procesul complex de dezafectare a centralei. Japonia mai precizează că apa filtrată în mod similar este eliberată în mod obișnuit din centralele nucleare din întreaga lume.

Citește și: Greenpeace dezaprobă proiectul nuclear „experimental” România-SUA

spot_img

Ultimele știri