Cea mai mare ambarcatiune din flota japoneza de vanatoare de balene, vasul Nisshin Maru, a pornit in aceasta dimineata spre Antarctica, informeaza Reuters. Se reia astfel vanatoarea anuala care nu s-a putut desfasura in bune conditii in primavara, cand in urma interventiilor activististilor ecologisti flota japoneza s-a intors acasa cu doar jumatate din captura planificata.
Vaporul de vanatoare va fi urmarit de o ambarctiune apartinand Pastorului Marilor (Sea Shepherd), ONG care se opune vanatorii de balene si care s-a angajat si in trecut in ambuscade cu scopul de a impiedica vanatoarea, inclusiv in luna aprilie a acestui an.
„Presiunea constanta a comunitatii internationale si a Greenpeace asupra industriei de balene japoneze a facut ca flota de vanatoare sa se strecoare din port in disperarea de a nu atrage atentia asupra sa”, a delcarat si Sara Holden, coordonator al departamentului pentru balene al Greenpeace International.
Obiectivul industriei japoneze este de captura anual un numar de 850 de balene minke si 50 de balene cu aripioara dorsala. Australia a cerut Japoniei sa renunte la aceasta vanatoare, odata cu lansarea unui studiu propriu care dovedeste ca balenele pot fi studiate fara a fi necesar sa fie capturate si ucise.
„Nu trebuie sa mai omoram balenele ca sa le intelegem”, a declarat Ministrul australian de Mediu, Peter Garrett.
Japonia, care considera vanatoarea de balene un obicei traditional, a abandonat activitatea in scopuri comerciale in 1986 dar a inceput in 1987 un supranumit porgram de cercetare a acestei specii de mamifere marine, continuand astfel vanatoarea.