Japonia a lansat satelitul care ne va arata cum respira pamantul

Japonia a lansat vineri satelitul care va oferi informatii despre gazele cu efect de sera din atmosfera si despre efectul lor asupra Pamantului, informeaza Space Daily. Naveta H-2A, construita si exploatata de grupul industrial Mitsubishi Heavy Industries (MHI) a fost lansata vineri la ora 6:00 (13:00 ora Japoniei).

Naveta are la bord satelitul Ibuki, echipat special pentru a detecta prezenta gazelor cu efect de sera, printre care dioxidul de carbon, si impactul lor asupra Pamantului.

"Acest lucru este necesar pentru a cunoaste mai bine modul in care se comporta gazele cu efect de sera", au explicat membrii Agentiei pentru Explorare Spatiala Japoneza (JAXA), care se ocupa de acest proiect impreuna cu Centrul National japonez de Cercetare a Mediului.

Poreclit Ibuki, care in japoneza inseamna “respiratie”, satelitul va inregistra emisiile de gaze cu efect de sera din 56.000 de locatii de pe glob si va orbita in jurul planetei la fiecare 3 zile la o altitudine de 666 kilometri.

Noul satelit va oferi pentru prima data oamenilor de stiinta o perspectiva non-terestra a emisiilor de gaze cu efect de sera de pe glob. “Punctele de observatie care exista la ora actuala pe pamant nu sunt distribuite in mod egal, deci nu putem afirma sub nicio forma ca tinem sub observatie intreaga planeta”, a declarat Takashi Hamazaki manager de proiect al satelitului.

Oamenii de stiinta vor putea sa monitorizeze ciclul de “respiratie” al pamantului prin observarea capacitatii plantelor de a absorbi dioxidul de carbon din atmosfera, gazele cu efect de sera rezultate in urma defrisarilor si factori precum arderea combustibililor.

Datele din satelit vor fi updatate la fiecare 3 zile si analizate de cercetatorii de la Ministerul Mediului si de la Centrul National japonez de Cercetare a Mediului inainte de a fi distribuite oamenilor de stiinta din toata lumea.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri