Japonia si-a fixat o tinta de reducere a emisiilor cu 80% pana in 2050, informeaza The Guardian. Primul ministru Yasuko Fukuda a declarat ca Japonia isi va atinge tinta prin comercializarea carbonului si prin cresterea cantitatii de energie provenita din surse regenerabile.
Ecologistii si-au exprimat insa dezamagirea fata de esecul guvernului de a stabili o tinta pentru 2020. Primul ministru a spus ca un astfel de obiectiv va fi stabilit in viitor, adaugand ca Japonia si-ar putea limita emisiile de gaze cu efect de sera cu 14% pana in 2020.
Declaratiile lui Fukuda au venit cu o luna inaintea summit-ului G8 pe care il va gazdui Japonia si la care incalzirea globala va fi unul dintre subiectele principale.
Japonia este a doua mare economie mondiala si al cincilea mare poluator. Guvernul japonez va contribui si cu 1.2 miliarde de dolari la un nou fond multilateral. Alaturi de SUA si Marea Britanie, Japonia va ajuta tarile in curs de dezvoltare sa lupte impotriva incalzirii globale, a spus premierul japonez.
„Cand vine vorba de tinte pentru viitorul apropiat nu mai avem luxul de a ne permite sa-i incurajam pe altii sa-si petreaca timpul jucandu-se cu cifre doar pentru scopuri de propaganda politica”, a declarat Yasuko Fukada.
Kathrin Gutmann, coordonatorul WWF pentru probleme climatice, a declarat ca organizatia pe care o reprezinta este dezamagita de propunerile guvernului. WWF critica faptul ca limita impusa pentru reduceri este nivelul curent si nu cel din 1990, model folosit in UE.
Japonia spera sa ajunga, la summitul G8 de luna viitoare, la o intelegere pentru injumatatirea emisiilor globale pana la mijlocul secolului. India si China vor participa la o sesiune speciala dedicata schimbarilor climatice.
„Este imposibil sa ajungi la aceste tinte fara participarea principalilor poluatori si fara implicarea tuturor”, a mai spus Yasuko Fukada.
Partidele din opozitie si ecologistii i-au cerut premierului japonez sa fixeze tinte si pentru viitorul apropiat pentru a convinge industria si cetatenii sa ia in serios problema schimbarilor climatice.
„Continutul este foarte slab”, a declarat avocatul democrat Katsuya Fukuda, sustinatorul unei propuneri care viza reducerea emisiilor cu 25% fata de nivelul din 1990.
Tarile in curs de dezvoltare si Uniunea Europeana, care a stabilit o tinta de reducere a emisiilor cu 20% pana in 2020, considera ca natiunile bogate trebuie sa preia conducerea si sa fixeze tinte ambitioase de reducere pentru anul 2020.
Dar SUA, unul dintre cei mai mari poluatori mondiali, nu accepta stabilirea acestor tinte decat daca si tarile in curs de dezvoltare isi asuma aceeasi responsabilitate. Pozitia americana s-ar putea totusi schimba odata cu alegerea noului presedinte in ianuarie 2009.