Japonia isi poate reduce emisiile de carbon cu 11% pana in 2020

Japonia va reusi sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 11% pana in 2020 fata de nivelul din 2005 daca foloseste cea mai buna tehnologie disponibila pentru eficientizarea energiei, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Comertului, citat de Reuters.

Emisiile tarii ar ajunge, in 2020, la un total de 1.214 miliarde de tone fata de 1.359 miliarde de tone cate au fost in 2005, arata studiul. Dar asta ar insemna o cheltuiala de mai mult de 500 miliarde de dolari pentru inlocuirea sistemului tehnologic cu un altul care sa reduca din consumul de energie acum si in 2020.

Reducerea emisiilor ar insemna ca Japonia isi va micsora cu 4% totalul emisiilor in 2020 fata de nivelul din 1990. Acest procent este foarte mic, insa, prin comparatie cu obiectivul ambitios al UE de reducere cu 20% a emisiilor pana in 2020.

Printre alte masuri care trebuie luate pentru a se ajunge la acest nivel scazut al emisiilor se numara amplasarea de panouri solare pe acoperisurile a 70% dintre noile locuinte. Acest lucru ar insemna o imbunatatire de 15% a eficientei energetice a combustibilului pentru automobile si o trecere a electricitatii la energia nucleara cu furnizari de 45% fata de 30% cat se inregistreaza in prezent.

Un studiu efectuat de Ministerul Economiei, Comertului si Industriei (METI) estimeaza o contributie de 51% din partea gospodariilor la costul total in valoarea de aproximatv 522 miliarde de dolari, restul de 49% fiind suportat de corporatii, fabrici si companii pentru producerea energiei electrice.

Studiul presupune accentuarea propunerilor recente facute de Japonia asupra reducerii emisiilor din intreaga lume pe termen lung.

In timp ce Japonia, cea de-a cincea tara in topul celor mai mari poluatori din lume, sustine o reducere de 50% a emisiilor pana in 2050 impreuna cu alte natiuni, ea mai propune totodata stabilirea unei tinte pentru o imbunatatire de 30% a eficientei energetice la nivel mondial.

In luna iulie Japonia va fi gazda unu meeting al liderilor din Grupul celor 8 natiuni industrializate, in cadrul caruia subiectul principal de discutie il reprezinta problema schimbarilor climatice.

Modalitatea de calculare a emisiilor din cadrul studiului este similara cu propunerea Japoniei pentru pactul post-Kyoto la care se inscriu cele mai poluatoare natiuni pentru stabilirea de targeturi in fiecare sector industrial, care la un loc vor forma o tinta nationala.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri