În Japonia, deținătorii de mașini electrice își pot încărca bateriile în 40.000 de locuri. În același timp, există doar 35.000 de benzinării. Datele aparțin unui studiu realizat de producătorul auto Nissan.
În timp ce alte țări întârzie să ia măsuri pentru stimularea creșterii transportului alternativ, guvernul japonez oferă subvenții celor care cumpăra mașini electrice, hibride sau cu emisii reduse și investește semnificativ în dezvoltarea infrastructurii necesare.
Au instalat aproape 6.500 de stații de încărcare rapidă, comparativ cu cele 3.000 existente în toată Europa și alte aproximativ 1.700 în SUA. Pe lângă acestea, în Japonia există și stații care necesită un timp de încărcare mai mare. În total, sunt vreo 40.000. Prin urmare, deținătorii de mașini electrice nu au de ce să se teamă că rămân fără baterie. Nu putem afirma același lucru despre România.
Statul român oferă subvenții, dar nu și infrastructură pentru mașini electrice
Ministerul Mediului a alocat anul acesta 75 de milioane de lei din Fondul de Mediu, pentru stimularea achiziționării de mașini electrice și hibride noi, precum și pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare.
Anul trecut, în România, piața mașinilor second hand a fost mai profitabilă decât cea a mașinilor cu combustibil alternativ. Numărul autoturismelor hibride și electrice cumpărate pe piața auto din România a crescut cu 111% în perioada ianuarie – septembrie 2015, comparativ cu intervalul de timp similar din 2014, potrivit datelor prezentate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA). Însă performanța acestui sector este pusă în umbră de importurile de autovehicule rulate care au ajuns la 180.000 de unități, în creștere cu aproape 13%. Producătorii sunt însă optimiști.
Măsurile autorităților sunt susținute și de investiții private. Kaufland România și Renovatio au anunțat recent că vor dota 9 magazine Kaufland de pe ruta Arad – Constanța cu stații rapide de încarcare pentru mașini electrice și hibrid. O altă stație va fi amplasată pe Autostrada Soarelui, iar o a 11-a – în Ploiești. În plus, Kaufland a achiziționat 18 mașini 100% electrice, marca Volkswagen e-Golf. Compania a donat deja 3 dintre acestea către Hospice Casa Speranței, Habitat for Humanity și Let’s Do It, Romania!, iar încă 12 urmează să fie donate altor ONG-uri. 3 mașini vor fi păstrate pentru deplasările în interes de serviciu ale angajaților Kaufland București.