Japonia ia in calcul introducerea unor reguli nationale pentru reducerea emisiilor

Japonia ia in calcul introducerea unor limite obligatorii pentru emisii si o schema nationala de comercializare a emisiilor, informeaza Reuters.

Tokyo permite, in prezent, companiilor sa isi stabileasca propriile tinte, iar cel mai puternic grup de lobby pentru afaceri respinge o schema obligatorie. Ministerul Economiei, Comertului si Industrei ( METI) a infiintat un comitet pentru studierea unor scheme obligatorii de comercializare a emisiilor. Rezultatele studiului vor fi prezentate in iunie. METI se va consulta apoi cu alti ministri si reprezentanti ai industriei pentru a stabili detaliile unui plan care poate intra in vigoare din 2013, dupa ce expira Protocolul de la Kyoto.

Guvernul de la Tokyo sustine ca reducerile voluntare ale industriei si conservarea energiei in case va permite tarii sa-si indeplineasca obligatiile pe care si le-a asumat la Kyoto.

Marii producatori japonezi considera ca limitarile obligatorii ale emisiilor inseamna un amestec al guvernului, distributie incorecta a certificatelor de emisii si restrictii pentru dezvoltarea economica a companiilor. Nobutaka Machimura, purtatorul de cuvant al guvernului japonez, a declarat ca nu exista un consens la nivel international sau national privind viabilitatea unei schemei de limitare si comercializare.

Japonia risca sa ramana izolata in randul tarilor dezvoltate mari poluatoare dupa ce Uniunea Europeana isi intareste schema de comercializare si Congresul SUA ia in considerare astfel de scheme, chiar daca SUA nu a ratificat Protocolul de la Kyoto.

Schema de Comercializare a Emisiilor din UE presupune ca statele membre acorda permise de emisii industriilor pe baza cantitatii de emisii din trecut. Sistemul care tinde sa favorizeze marii poluatori a fost aproape de colaps in 2006, dupa ce pretul emisiilor de carbon a scazut foarte mult.

Comisia Europeana a adoptat, luna trecuta, un nou plan prin care statele membre vor licita mai multe permise in loc sa le aloce gratuit industriilor.

Foto: reuters.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri