Japonia face pași înainte pentru producerea de energie electrică bazată pe amoniac

Japonia ia în considerare crearea unui mecanism de stabilire a prețurilor și termenilor contractelor pentru a folosi amoniac drept combustibil pentru generarea energiei electrice.

Conceptul urmează a fi prezentat într-un și se așteapt ca firmele să ia decizii finale de investiții pentru construirea de noi centrale în jurul anului 2023.

Începând din noiembrie, Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia va lansa un grup de lucru care va căuta soluții pentru a dezvolta lanțuri de aprovizionare cu amoniac ce vor fi prezentate la conferința sa legată de folosirea acestui tip de combustibil ce va avea loc anul viitor, după cum a menționat într-un discurs ministrul japonez al economiei, comerțului și industriei, Koichi Hagiuda, potrivit spglobal.com.

Această mutare vine într-un moment în care Japonia vede un mare potențial în acest combustibil cu emisii zero de CO2, astfel încât țara să reducă eliberarea de gaze cu efect de seră cu 46% până în 2030-2031 și să atingă neutralitatea în 2025.

Vicepremierul japonez Naoshi Hirose a vorbit despre utilizarea amoniacului drept combustibil folosit în transportul maritim, dar și despre generarea energiei electrice pe baza de amoniac.

„În 2040, se așteaptă ca producția de energie electrică să folosească numai amoniac, înaintea lumii”, a spus Hirose. „În acest an fiscal, am început demonstrațiile privind co-arderea a 20% amoniac la o centrală bazată pe cărbune de 1GW”, a mai spus el.

Japonia estimează în prezent că cererea de amoniac pentru producerea de energie electrică va fi de 3 milioane de tone pe an în 2030 și se așteaptă să crească la 30 de milioane de tone pe an în 2050, adică echivalentul a de 1,5 ori comerțul internațional actual cu amoniac ca îngrășământ.

Citește și: O centrală de energie curată din Hawaii produce electricitate din apa de mare și amoniac

spot_img

Ultimele știri