Japonia a ucis 333 de balene în Oceanul Arctic, făcând abuz de legile internaționale

Japonia și-a continuat expedițiile anuale de vânătoare de balene, sfidând legile internaționale în numele „cercetării științifice”. Cinci baleniere s-a întors  la mal săptămâna trecută după ce au vânat 333 de balene minke în Oceanul Antarctic.

Japonia a susținut că nu încalcă un moratoriu global care interzice vânătoarea de balene.

În luna decembrie, guvernul japonez a anunţat că va pune capăt vânătorii de balene în Oceanul Antarctic şi că se va retrage din Comisia Internaţională privind vânătoarea de balene (IWC).

În 2014, Curtea Internaţională de Justiţie (ICJ) a dispus că aşa-numita ”vânătoare de balene pentru cercetare ştiinţifică” a Japoniei în Antarctica contravine moratoriului privind această practică. 

După decizia ICJ, Japonia a decis să suspende timp de un an vânătoarea de balene în Oceanul Antarctic. Guvernul de la Tokyo a reluat însă vânătoarea de balene în Antarctica în anul fiscal 2015-2016, după ce a decis reducerea numărului de exemplare capturate la 333, aproximativ o treime din numărul balenelor care erau vânate în mod obişnuit. 

„Deoarece majoritatea masculilor si a femeilor luate au fost mature, acest lucru indică faptul că specia se reproduce sănătos”, au spus autorităţile

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în portul Shimonoseki, un port important în cartierul electoral al prim-ministrului Shinzo Abe, pentru a sărbători întoarcerea flotei formată din cele cinci nave.

În următorii 12 ani, Japonia intenţionează să ucidă un total de 4.000 de balene.

Japonia nu a făcut nici un secret că intenția cercetării sale este de a dovedi că populația de balene este suficient de mare pentru a susține vânătoarea comercială. Țara a recunoscut, de asemenea, că o mare parte din carnea de balenă ajunge să fie consumată.

Consumul de carne de balenă are o lungă istorie în Japonia, ţară în care pescarii capturează de secole aceste cetacee.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri