Japonezii au ucis 333 de balene, din care 122, gestante

Autoritățile nipone au ucis, „în numele științei”, 333 de balene, din care 122 erau gestante. În realitate, carnea balenelor este comercializată și ajunge, de cele mai multe ori, în restaurante.

Japonezii au ucis 333 de balene, din care 122 - gestante

Într-o campanie de vânătoare de numai patru luni, Japonia a ucis 333 de balene Minke, dintre care 122 gestante și alte zeci care nu ajunseseră la maturitate, transmite AFP. Campania, desfășurată între decembrie 2017 și martie 2018, are rolul de cercetare științifică, spun cei de la Tokyo.

Însă apărătorii vieții marine spun că este „teribilă și inutilă”, cu atât mai mult cu cât balenele sunt ucise cu harpoane cu grenade, care omoară balena instantaneu doar în 50 – 80% din cazuri. Datele au fost predate luna trecută de autoritățile japoneze Comisiei Baleniere Internaționale (IWC).

Cercetătorii au scris că omorârea balenelor este necesară pentru că „informațiile privind vârsta pot fi obținute numai din urechile interne ale balenelor și, prin urmare, prin metode de eșantionare letale”.

Totuși, cei mai mulți cercetători din lumea întreagă nu sunt de acord cu această explicație, deoarece, spun ei, poți estima vârsta unei balene comparând dimensiunea unei balene cu a alteia a cărei vârstă o știi.

Humane Society International, un grup de conservatori ai vieții animalelor, a spus despre cifre că sunt „o statistică șocantă și un indiciu trist despre cruzimea vânătorilor de balene din Japonia”.

Green Report Shop Produse ECO

Totuși, statul nipon nu a făcut niciodată un secret din faptul că balenele ucise ajung, de cele mai multe ori, în restaurante.

Arhipelagul japonez este semnatar al moratoriului Comisiei Baleniere Internaționale (IWC), din 1986, însă profită de o portiță din moratoriu care permite sacrificarea balenelor în scopuri științifice. Astfel, Japonia susține că vrea să demonstreze că populația de balene este suficient de mare pentru a permite revenirea la vânătoarea comercială.

În 2014, Curtea Internațională de Justiție a dispus Tokyo să pună capăt acestei vânători în apele Antarcticii motivând că nu au fost îndeplinite criteriile științifice necesare. Japonia a anulat campania de vânătoare din 2014-2015, însă a reluat pescuitul balenelor anul următor, ca parte a unui program modificat. În 2016 au fost ucise 300 de balene Minke.

Japonia vânează balene de sute de ani, în special pentru că această carne a fost o sursă importantă de proteine imediat după Războiul al Doilea Mondial, când țara se lupta cu o sărăcie cruntă. Însă consumul de carne a scăzut în ultima vreme, după ce arhipelagul a devenit una dintre cele mai bogate economii din lume.

spot_img

Ultimele știri