Japonezii ies la pescuit de deseuri spatiale cu ajutorul unor navoade uriase

Agentia de Explorare Aerospatiala a Japoniei colaboreaza cu o companie din industria echipamentelor de pescuit pentru a strange deseurile spatiale de pe orbita terestra cu ajutorul unor navoade uriase, relateaza „Daily Mail”.

Un raport al Pentagonului a avertizat anul trecut ca, din cauza gunoiului care graviteaza in jurul Pamantului, orice coliziune petrecuta in spatiu ar putea provoca un efect atat de puternic incat ar putea fi distrusi satelitii vitali in telecomunicatii.

Agentia japoneza de Explorare Aerospatiala si compania Nitto Seimo Co au planuit  insa sa rezolve aceasta problema strangand navetele spatiale si satelitii avariati din jurul Pamantului. Ei vor atasa de un satelit navoade subtiri de metal, cu latimea de cativa kilometri , pe care le vor lansa in spatiu.

De indata ce se vor afla pe orbita, indiferent de punctul din care vor fi lansate, navoadele vor incepe sa stranga deseurile spatiale pe care le vor gasi in cursul unei calatorii care ar trebui sa dureze cateva saptamani. Navodul se va umple cu electricitate producand campuri magnetice gravitationale spre Pamant, iar, in momentul in care vor intra in atmosfera, si navodul, si continutul sau vor lua foc.

O coliziune in spatiu ar putea sa imprastie mii de bucati de deseuri si ar putea sa distruga semnalele satelitilor. Televiziunea, statiile meteo, telefonia sau navigatia sunt numai cateva dintre serviciile care se afla in pericol.

O racheta chineza, descompusa in spatiu in 150.000 de bucati de metal

Aceasta reactie in lant, necontrolabila, ar putea sa distruga orbitele unor sateliti comerciali sau militari, potrivit unui raport al U.S Space Posture Review, trimis Congresului american in martie 2010. Raportul sustine ca „spatiul este din ce in ce mai congestionat si mai ocupat”. In 2009, a avut loc un accident major intre un satelit de comunicatii american si o sonda spatiala rusa scoasa din uz, deasupra Siberiei.

Coliziunea s-a petrecut la o viteza foarte mare, creandu-se un nor format din 1.500 de bucati de deseuri spatiale, pe care statia spatiala internationala a reusit cu mare greutate sa-l evite. Un alt exemplu este cel al unei rachete chineze, care efectua teste, din anul 2007, dezmembrata in spatiu in 150.000 de bucati de metal, ce s-au imprastiat in atmosfera.

Aceste doua evenimente au determinat SUA sa sustina initiativa ONU de le impune guvernelor si companiilor sa nu mai polueze orbita Pamantului. „Spatiul are nevoie de politici pentru a proteja interesul public. Ar trebui sa avem toate instrumentele ca sa fim siguri ca stilul modern de viata nu este perturbat din cauza dezordinii spatiale”, a spus Mazlan Othman, directorul Biroului Natiunilor Unite pentru Afaceri Spatiale.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri